NEVŞEHİR (AA) - Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, "Ülkeler, terörü ve teröristi gerçek anlamda tehlike olarak görmediği sürece bütün ülkeler bundan zarar görecek" dedi.

Ünal, Nevşehir'de bir otelde düzenlenen Nevşehir-Kapadokya Kültür ve Turizm Çalıştayı'nda yaptığı konuşmada, terör eylemleri yaşanmasına rağmen turizmin sorunlarını konuşmaya devam ettiklerini söyledi.

Türkiye'nin bir taraftan terörle mücadele ederken, diğer taraftan da kültür ve turizm alanında gelişim planlarını hazırladığını belirten Bakan Ünal, terör saldırılarının sıkıntılara neden olduğunu ve bu sorunu tüm dünyanın yaşadığını kaydetti.

Mahir Ünal, yurt dışında katıldığı çeşitli etkinliklerde de terörü dünyanın sorunu olduğunu gördüğünü dile getirerek, "Madrid'de turizm fuarlarına katıldığımızda, turizm sektörlerinin farklı temsilcileriyle değişik vesilelerle konuştuğumuzda, terör ve güvenlik bütün dünyanın sorunu. Çünkü, artık ülkelerin terör örgütlerini bir savaş aracı olarak kullandığı sürece girmiş durumdayız. Ülkeler, terörü ve teröristi gerçek anlamda tehlike olarak görmediği sürece bütün ülkeler bundan zarar görecek. Çünkü, bugün Kapadokya, İstanbul, Antalya, Paris, buralar insanlığın diğer bir ifadeyle turizmin, seyahat ederek yeni yerler keşfetmek isteyen herkesin, ortak koruması gereken alanlardır" ifadesini kullandı.

Paris'teki patlamayla İstanbul'daki patlamanın arasında ayrım yapılamayacağını vurgulayan Ünal, şunları kaydetti:

"Madrid'deki, New York'daki terör saldırısı herkesin ne kadar canını yakıyorsa, İstanbul’daki, Ankara’daki patlama da o kadar canını yakmalıdır. Ama eğer birileri terörü ya da güvenlik sorununu uluslararası alanda, turizm alanında kendi rekabetlerinin bir avantajı olarak görüyor ve öteki ülkeyi güvenlik alanında riskli göstermeyi bir avantaj haline getiriyorsa, bu ahlaki olarak büyük bir sorundur ve dünya turizmine vurulmuş büyük bir darbedir. Şu anda dünyanın bir terör sorunu var. Şu anda dünyanın Ortadoğu'da, Suriye’de yaşadığı, çözemediği ve hemen bizim yanı başımızda olduğu için bizim de etkilendiğimiz bir Suriye ve mülteci sorunu var. Bütün bunlardan kaynaklanan ve son derecede iyi yönettiğimiz bir süreci yaşıyoruz. Terör, dünyanın her yerinde terördür. Terörün etnik kimliğine, inancına bakılmaz. Terörün amacı da herhangi bir şekilde hak ve özgürlük olamaz. Yani hak ve özgürlük talebinde hiç kimsenin silaha sarılma hakkı yoktur."

Bakan Ünal, demokrasisi son derece güçlü olan Türkiye'nin, taleplerin siyaset kurumu tarafından çözüme kavuşturulduğu nadir ülkelerden olduğunu belirtti.

- Deniz Baykal'ın açıklamaları

CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal'ın terör örgütüne yönelik yürütülen operasyonlara destek açıklamalarına da değinen Mahir Ünal, "Hangi siyasi görüşten olursak olalım, hangi düşünceden olursak olalım bizim biricik ülkemiz var. Ve burada tek bir şey var. Kimin yanındayız? Ülkemizin mi yoksa ülkemize karşı olanların mı yanındayız? Deniz Baykal tam bir 'devlet adamı' profili ortaya koyuyor. Dedi ki; 'AK Parti'ye karşı çıkmakla ülkeye sahip çıkmak arasındaki fark, devlet adamlığıdır'. Muhalefet yaparsınız, eleştirirsiniz bu başka bir şey. Ama Türkiye söz konusu olduğunda, ülkeme yapılan saldırı söz konusu olduğunda bu başka bir şeydir" şeklinde konuştu.