ANKARA (AA) - Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erdinç Yazıcı, "Türkiye ile hesabı olan başta Rusya olmak üzere küresel güçler, PKK/PYD üzerinden Türkiye ile hesaplaşma eğilimi içindeler" değerlendirmesinde bulundu.

Yazıcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin Güneydoğu'da teröre karşı verdiği mücadelede sivil halkın can ve mal güvenliğini korumaya çalıştığını söyledi.

"Türkiye, terörle mücadele konusunda yürüttüğü politikada anayasaya, insan haklarına, demokrasiye ve var olan hukuk düzenine uygun davranıyor" diyen Yazıcı, Türkiye'nin sadece sınırları içindeki terör örgütüyle mücadele etmediğini anlattı.

Türkiye'nin 35 yıldır mücadele ettiği PKK'nın Suriye kanadı PYD'nin kantonel yapı üzerine hükmetmiş durumda olduğuna dikkati çeken Yazıcı, "Bu hükmediş, ABD ve Rusya gibi dünya güçleri tarafından da onaylanıp, tahrik ve teşvik ediliyor. Türkiye, bu konumda büyük bir sorunla karşı karşıya çünkü sadece kendi içinde bir terör örgütüyle mücadele etmiyor" görüşünü paylaştı.

Yazıcı, Türk hava sahasını ihlal eden Rus savaş uçağının düşürülmesinden sonra Türkiye'ye gard alan Esed rejimi, İran, Hizbullah ve Rusya ekseninde bir ittifak oluşturulduğunu vurgulayarak, "Türkiye ile hesabı olan başta Rusya olmak üzere küresel güçler, PKK/PYD üzerinden Türkiye ile hesaplaşma eğilimi içindeler" şeklinde konuştu.

Terörün yerel sorun olmaktan çıkıp, küresel problem haline geldiğine değinen Yazıcı, PKK'nın her şeyin yolunda gittiği dönemde Çözüm Süreci'ni başlatan ülkeyle silahlı mücadele yoluna giderek, Kürt vatandaşların gerçek temsilcisi olmadığını kanıtladığını anlattı.

"Çözüm Süreci'nde bugüne kadar atılmayan adımlar atıldı"

Çözüm Süreci'nde sorunların çözümüne yönelik gözle görülür adımlar atıldığına dikkati çeken Yazıcı, "Bununla ilgili AK Parti Hükümeti, radikal, cumhuriyet tarihinde alınmayan kararlar aldı. 'Kürt sorununu tanıyoruz' dedi, içini doldurdu. Bununla ilgili Kürtçe yayın yapan televizyonlardan tutun da Kürtçe eğitim veren üniversitelere, isimlere, yer adlarının değiştirilmesine kadar muhtelif alanlarda önemli adımlar attı" ifadelerini kullandı.

Çözüm Süreci'ni baltalayan PKK'ya bölge halkının destek olmadığına işaret eden Yazıcı, çukur siyasetinin boşa çıktığını, bu yüzden PKK'ya karşı yürütülen 35 yıllık mücadelede örgütün ilk defa ciddi olarak hüsrana uğratıldığını vurguladı.