ESKİŞEHİR (AA) - Anadolu Üniversitesi (AÜ) Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Ekoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Cengiz Türe, 5-6 Mart'ta Trabzon'da düzenlenecek Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği toplantısında, 49 belediyenin temsilcilerine "küresel ısınma ile mücadele eğitimi" verecek.

Kuruluşundan bu yana sağlıklı şehir kavramını yaymak, bu bilinci yerel yönetimlere ve topluma kazandırmak amacıyla hareket eden Türkiye Sağlıklı Kentler Birliğinin Trabzon Büyükşehir Belediyesinin ev sahipliğinde yapacağı toplantı iki gün sürecek.

Yerel yönetimlerin küresel ısınma ve iklim değişikliğiyle mücadele edebilmesinin en önemli bölümünü oluşturan "Yerel Yönetimler İçin Sera Gazı Salım Envanterinin Önemi ve Hazırlanması" başlıklı eğitimi vermek üzere Türe davet edildi.

Türe, AA muhabirine yaptığı açıklamada, günümüzde küresel ısınma ve iklim değişikliğine katkı sağlayan başlıca kaynaklarının, hızlı nüfus artışı ve yüksek enerji talepleri nedeniyle kentler olduğunu vurguladı.

Birleşmiş Milletler Nüfus Fonunun 2011 yılı verilerine göre, dünya nüfusunun yüzde 50'sinin kentlerde yaşadığını aktaran Türe, şöyle konuştu:

"Birleşmiş Milletler Habitat verilerine göre, dünya yüz ölçümünün yalnızca yüzde 2'sini şehirler kaplarken enerji tüketiminin yaklaşık yüzde 70'inden ve küresel ısınmaya neden olan sera gazı salımlarının yüzde 80'inden sorumludur. Bu sürecin neden olduğu, küresel ısınma ve iklim değişikliğinden kaynaklanan etkilerinin kabul edilebilir sınırlar içinde kalması için tüm ülkelerin ve kentlerin kendi mevcut salım oranlarını belirlemeleri ve azaltım için gerekli sürdürülebilir enerji eylem planlamalarını yapmaları gerekiyor. Türkiye'deki toplam nüfusun yaklaşık yüzde 49'luk kesimine hitap eden Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği üyesi belediyelere yönelik böyle bir eğitimi vermek için yalnızca benim davet edilmem mutluluk verici. Bu konuda her türlü katkıyı yapmaya hazırım."