Kuşadası’nda Sanayi Sitesi karşısında çevre yolu üzerinde bir inşaatta yapılan hafriyat çalışmasında, toprak kaymasını önlemek amacıyla belediye tarafından çatlak olan yollar ve sitelerin önüne muşamba serildi.

Eylül ayında yağışlarla birlikte toprak kayması yaşanan Kuşadası Sanayi Sitesi karşısındaki çevre yolu üzerindeki inşaatın çevresinde aynı olumsuzluk artarak devam ederken, çevrede bilinen yaklaşık 20’ye yakın sitede bir kez daha panik yaşıyor. Bir caminin de bulunduğu bölge Kuşadası’nın en yoğun yerleşim yerleri arasında yer alıyor. Cami ve 20’ye yakın sitenin önündeki inşaat kazısında bugün yeniden başlayan toprak kayması üzerine gece olay yerine gelen Kuşadası Belediyesi ekipleri, önlem olarak yola muşamba serdi. 2 ay arayla aynı yerde yaşanan toprak kaymasına yola muşamba sererek önlem alan belediyenin kendileriyle dalga geçtiğini savunan çevredeki sitelerin yöneticileri, korkudan uyuyamaz hale geldiklerini söyledi.

- SİTE SAKİNLERİ, “ BELEDİYE BİZİMLE DALGA GEÇİYOR “

Site sakinleri; "Plansız programsız yapılan kazılar sitemizi tehdit ediyor. Belediye yetkililerini defalarca uyardık, dilekçeler verdik. Hiçbir önlem alınmıyor. Bu inşaat Nisan ayında kaçak olarak başlamıştı. Belediyeyi uyardık, ama belediye sadece ceza yazdığını belirtti, buna rağmen hafriyat çalışması devam etti. Son olarak iki ay önce yaşanan toprak kaymasından sonra bu kez de yine aynı şekilde tehlike yaşıyoruz. Kademeli kazı yapılıp, istinat duvarı çekileceğine böyle bir dönemde, yağmurun yoğun olduğu aylarda bu kazılar yapılıyor. Bugün başlayan yağmurda toprak yine kaydı. Yollarda derin yarıklar oluştu. Sitelerin duvarları çatladı. Belediye ekiplerine haber verdik. Gelip önlem olarak yere muşamba serdiler. Bu muşamba ile güya bölgedeki 20 siteyi güvene almış oluyorlar" dediler.

Site sakinleri, iki ay önce yaşanan toprak kaymasında sitenin 20 sitenin boşaltılma tehlikesi ile karşı karşıya kaldığını ve vatandaşların panik yaşadığını vurgulayarak, "Bu kazılar ve toprak kaymaları yüzünden evlerimizi kimse sigortalamıyor. Bankalardan kimse evleri ipotek gösterip kredi alamıyor. Ev satın almak isteyenler de kredi alamıyor. Belediye buradaki olumsuzluklara göz yumarak suç işliyor. Site sakinleri olarak ortak hareket edip, 20 site adına savcılığa suç duyurusunda bulunacağız “ diye konuştular.

Kuşadası Kaymakamlığı yetkilileri ise bugün yeniden yaşanan toprak kayması sonucunda emniyet güçlerinin tuttuğu tutanakları göz önünde bulundurduklarını belirtti. Yetkililer, "Aydın İl Afet İşleri’nden bölgeyi incelemesi için bir ekip istedik. Onların hazırlayacağı rapor doğrultusunda ne yapılacağına karar vereceğiz. Toprak kaymasına önlem olarak yola muşamba serilmesini ise ilk defa duyuyoruz" dedi.

- BELEDİYEDEN AÇIKLAMA

Bu arada, Kuşadası Belediyesi’nden yazılı bir açıklama yapılarak, şu görüşlere yer verildi: “ İlçemiz Kadınlar Denizi Mahallesi Mücella Emgin Sitesi, Dergah Sitesi ve Özgün Sitesinin olduğu bölgede yaklaşık iki ay önce zemin hareketi ile ilgili olarak belediyemize bilgi ulaşmıştır. Bu aşamadan sonra yapılan gözlem ve çalışmalarla ilgili bilgilendirme aşağıdaki gibidir. Sözü edilen bölgede ilk inceleme 30.09.2014 tarihinde yapılmış, sürdürülen gözlemler sonucu 05.11.2014 tarihinde zemin hareketlerinin gözle görülür hale geldiği saptanmıştır. Belediyemizce derhal Kuşadası Kaymakamlığı aracılığı ile İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’nden yerinde inceleme ve olası tehlikeyi önleme çalışmaları konusunda teknik destek talebinde bulunulmuştur. İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü yerinde gerekli incelemeler yapmıştır. Rapor beklenmektedir. Aydın Büyükşehir Belediyesi Afet ve Doğal Kaynaklar Yönetimi ve Şube Müdürlüğü’nden olası tehlikeleri önleme çalışması hususunda teknik inceleme yapması talep edilmiştir. Aydın Büyük Şehir Belediyesi’nce de yerinde tetkik edilmiş rapor beklenmektedir. Söz konusu bölgede bulunan inşaat şirketlerine, müteahhitlerine ve yapı denetim firmalarına gerekli yazılar yazılarak, gerekli incelemelerin yapılması ve önlem alınması konusunda bilgilendirme yapılmıştır. Ayrıca belediyemizce söz konusu zemin hareketi ile ilgili olarak üniversiteden yardım istenmiş ve gerekli jeolojik çalışmalar yapılmaktadır. Gelecek raporlar doğrultusunda yapılması gerekenler, alınması gereken tedbirler ivedilikle yerine getirilecektir “