YOZGAT (AA) - Yozgat'ın Sorgun ilçesinde kömür üretimi yapan özel bir maden şirketinde çalışan 61 işçi, 7 aydır maaş alamadıklarını iddia ederek iş bıraktı.

Maden şirketinin giriş kapısında toplanan işçiler, Soma'da geçen yıl yaşanan ve 301 işçinin ölümüyle sonuçlanan maden faciasında hayatını kaybeden meslektaşları için bir dakikalık saygı duruşunda bulundu.

İşçiler adına konuşan maden işçisi İsa Şimşek, aylardır maaş alamadıklarını ileri sürerek, borçlarını ödeyemediklerini söyledi.

Haklarını ve emeklerinin karşılıklarını alamadıklarını belirten Şimşek, "1 yıl içerisinde 5 ay maaş aldık. Maaşımız bordroda bin 718 lira gözüküyor. 'Bir yılda ancak 5 maaş alan bir insan nasıl geçinir? Yani madencinin ölmesi mi gerekiyor?' Ne huzurumuz kaldı ne de dayanacak gücümüz. Maaşlarımız ödenene kadar çalışmayacağız. Bazı madenci arkadaşlarımız gece vardiyasından çıkıp gündüz inşaatlarda çalışıyorlar. 'Hangi baba yiğit bu işi yapabilir?' Memurun maaşını bir ay ödemesinler de bakalım Türkiye nasıl karışıyor ama iş madenciye geldiği zaman kimse oralı dahi olmuyor" diye konuştu.

- "Soma'dakiler bir gün, biz her gün ölüyoruz"

İşçilerden Dursun Erdoğan ise maden ocağında çalışan işçi sayısının ücretler ödenmediği için zamanla 180'den 60'a kadar düştüğünü ileri sürdü. Para sıkıntısına dayanabilenlerin madende çalışmaya devam ettiğini, dayanamayanların ise başka işlere girdiğini belirten Erdoğan, şunları kaydetti:

"Yerin 280 metre derinliğinde çalışıyoruz. Üretim var. Çıkan kömür şu anda bizim ihtiyacımızı karşılayacak durumda. Nedense siyasetçilerimiz bizleri sadece seçim zamanında hatırlıyorlar. Şimdi kimse kapımızı dahi açmıyor. Biz seçim zamanında değil kötü zamanda hatırlanmak istiyoruz. İlle de Soma’daki gibi birkaç madenci kardeşimizin ölmesi mi gerekiyor? Soma'dakiler bir gün öldü. Onlar kurtuldu diyoruz. Ama biz burada her gün ölüyoruz. Çok zor durumdayız."

 Şirkette 4 yıldır aşçılık yaptığını belirten Ertuğrul Şahan da 2'si üniversite, birisi ilkokula öğrencisi 3 çocuğu bulunduğunu belirterek, 8 aydır zor durumda bulunduklarını söyledi.

Bazı milletvekili adayları da madene gelerek eylem yapan işçilere destek verdi.

Maden işçileri, basın açıklamasının ardından olaysız dağıldı.