İstanbul Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç, CHP’li belediyeleri ziyaret için geldiği Tunceli’de Belediye Meclisi tarafından cemevlerinin ibadethane olarak kabul edilmesi ile Hıristiyanların Noel izinli sayılmaları konusunda değerlendirmelerde bulundu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç ve bazı PM üyeleriyle birlikte ildeki CHP’li belediyeleri ziyaret eden Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç, merkezde bulunan Hacı Bektaş-ı Veli Kültürünü Yayma ve Yardımlaşma Derneği Cemevi’ni ziyaret etti. Burada Maltepe Belediyesi tarafından cemevleri ve Noel ile ilgili alınan kararları değerlendiren Ali Kılıç, "Maltepe Belediye Meclisi bu Pazartesi yaptığı oturumda Noel ayı nedeniyle Hıristiyan kardeşlerimizin, azınlık da olsalar, rakamları da az da olsa onların inançlarına saygı duyduğumuz için Aralık ayının 24 ve 25’ini Noel tatili ilan etti. Yine Muharrem ayının son gününü aşurenin pişirildiği gün ve sonraki günü de Alevi kardeşlerimiz için belediye meclisinin oy çokluğuyla tatil olmasını kabul ettik. Ayrıca, cemevlerinin ibadethane olarak kabul edilmesi de oy çokluğuyla kabul edildi. Bu karardan iki gün sonra da AİHM tarafından cemevlerine ayrımcılık yapıldığı yönündeki beyanı da çalışmamızı güçlendirdi" dedi.

Başkan Ali Kılıç, "Karar nedeniyle yasal anlamda bir sıkıntı yaşayıp yaşamayacakları" yönündeki bir soruya şöyle karşılık verdi:

"AİHM kararı da bu anlayışın doğruluğunu ortaya koydu. Nerede ibadet edeceğine; nereyi ibadethane olarak kabul edeceğine birey karar verir. İnsanların huzur içerisinde Türkiye Cumhuriyeti yasalarının el verdiği ölçüde yerel yöneticilere düşen bu yasaları en iyi şekilde işletmektir. Bu karardan önce Maltepe halkına da danıştık. Ramazan ayında bayram tatili yaşıyorsak, Muharrem ayının son gününde de Alevi yurttaşlarımızın bu matemi evlerinde hep birlikte yaşamaları gerekir. Yine Noel ayında da Hıristiyanlar o günü resmi tatil olarak evlerinde geçirebilmeli. Bu bir insan hakkıdır. Bu hakkın sonuna kadar kullanılmasının da mücadelesini vereceğiz."

Cemevinde bir süre vatandaşlarla sohbet eden Başkan Ali Kılıç daha sonra kentten ayrıldı.

Maltepe Belediye Meclisi tarafından alınan karara göre, belediye çalışanları muharrem ve Noel haftasında "mazeret izni" kullanabilecek, cemevleri ibadethane sayılacak.