ÇANKIRI (AA) - Atatürk Dil Tarih Yüksek Kurumu, Atatürk Kültür Merkezi Başkanı Prof. Dr. Turan Karataş, "Mehmet Akif Ersoy'un hem eserleri hem de şahsiyetinin, genç nesiller tarafından mutlaka bilinmesi ve örnek alınması gerekir" dedi.

Çankırı Karatekin Üniversitesi Edebiyat Fakültesi tarafından  Rektörlük Konferans Salonu'nda düzenlenen "Mehmet Akif'in Örnek Şahsiyeti" konulu konferansda konuşan Karataş, Akif hakkında bugüne kadar 100'e yakın kitap ve binin üzerinde makale yazıldığını söyledi.

Mehmet Akif'in yaşamadığı hiçbir şeyi şiirine koymadığını ifade eden Karataş, "Yazdığı gibi yaşayan, yaşadığı gibi yazan bir ahlak abidesi Akif. Akif'in pek çok karakter özelliği bulunuyor. Pür samimi ve pür gerçekçi Akif, güvenilir, yalana düşman, gösteriş, cimrilik ve tembellikten nefret eden bir karakteri vardı. Akif uzun konuşmayı, ikbal şımarıklığını ve kibri de hayatının dışında tutmuştur" diye konuştu.

Karataş, Mehmet Akif Ersoy'un Türk toplumu açısından önemli bir yere sahip olduğunu ifade ederek, "O, büyük bir şair ve büyük bir mütefekkir. Mehmet Akif Ersoy'un hem eserleri hem de şahsiyeti genç nesiller tarafından mutlaka bilinmesi ve örnek alınması gerekmekte" ifadelerine yer verdi.

Karataş, Akif'in mertliği ile de pekçok insanın gıptayla baktığı bir yapıya sahip olduğunu dile getirerek, şunları kaydetti:

"Safahat, Akif'in hayatının ve kişiliğinin bir tezahürü. Akif'in sadece eseri değil, şahsiyeti de yaşaması da yüzü de güvenililiği timsalidir. Onun yüzüne her zaman bakabilirsiniz. İnsanların birbirlerine karşı güvenirliliğinin azaldığı günlerde Akif gibi insanları tanımak zorundayız. Onun örnek azaldığı günlerde Akif gibi insanları tanımak zorundayız. Onun örnek şahsiyetinden mutlaka hayatımıza ışık düşürmek zorundayız."

Konferansın sonunda Çankırı Valisi Vahdettin Özcan, Karataş'a plaket verdi.

Programa, Vali Vahdettin Özcan, Vali Yardımcısı Zafer Engin, Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali İbrahim Savaş, Çankırı Karatekin Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Beşirli, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.