ANKARA (AA) - Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, genel seçim sonucunu değerlendirirken "Ortaya çıkan mesaj mutlaka iyi okunmalıdır çünkü partilere mesaj var, Türkiye'nin geneline ilişkin mesaj var. 63. Hükümetin kurulabilmesi için ortaya bir koalisyon fotoğrafı çıkmış durumda. Bugünden itibaren Türkiye'nin bir arayışa yoğunlaşması gerekiyor" dedi.

Yalçın, TCDD Kule Restoran'da gazetecilerle bir araya geldiği kahvaltıda, seçim sürecini ve sonuçlarını değerlendirdi, toplu sözleşme öncesi beklentilerini dile getirdi.

Türkiye'nin önemli bir süreçten çıktığını anımsatan Yalçın, genel seçimle ilgili sürecin tamamlandığını ve ülkenin yeni bir dönemle karşı karşıya olduğunu ifade etti.

Yalçın, ortaya çıkan tabloda seçime katılım oranına bakıldığında kayıt dışı siyasetin artık devre dışı kaldığını vurgulayarak, herkesin iradesini bir şekilde sandığa yansıttığını kaydetti.

Seçimler sonrasında verilen mesajın önemine işaret eden Yalçın, "Ortaya çıkan mesaj mutlaka iyi okunmalıdır çünkü partilere mesaj var, Türkiye'nin geneline ilişkin mesaj var. 63. Hükümetin kurulabilmesi için ortaya bir koalisyon fotoğrafı çıkmış durumda. Bugünden itibaren Türkiye'nin 63. Hükümeti kurma konusunda bir arayışa yoğunlaşması gerekiyor" ifadesini kullandı.

Yeni hükümetin kurulması çalışmalarına yönelik görüşlerini de dile getiren Yalçın, "Türkiye ekonomik anlamda zayıflamadan, toplum kaygılara, endişelere düşürülmeden çıkan tabloya bakarak siyasi partilerin mevcudun içerisinde 'en iyisini nasıl çıkarabiliriz ve halkın beklentilerine karşılık vermeliyiz' arayışı içerisine girmelidir" diye konuştu.

Ülkenin istikrarsızlığa düşmeden, uzlaşı kültüründe ortaya çıkan tablonun avantajlarına yönelmesi gerektiğini savunan Yalçın, umutların çoğaltılması çağrısında bulundu.

Yalçın, ortaya çıkan tablonun avantajları bulunduğunu, siyasi partilerin Meclisteki oranlarının yeni anayasa yapılabilmesi açısından önemli bir tablo olarak görüldüğünü söyledi.

"Çözüm Süreci"ne de değinen Yalçın, AK Parti, CHP ve HDP'nin bu sorunun başarıya ulaşması noktasında ortaya iradelerini koyması, mevcut güçlerini birleştirmesi ve uzlaşıyla belli adımların atılabileceğini kaydetti.

 Yalçın, yeni anayasa için AK Parti, CHP, MHP ve HDP'nin birlik içinde hareket etmesi gerektiğini ifade etti.

-"Hükümet toplu sözleşme masasına çalışma yaparak gelmeli"

Kamu çalışanları ile hükümetin toplu sözleşme görüşmelerine başlayacağını anımsatan Yalçın, "Alanda kurulan cümleleri hayata geçirmenin ilk fırsatını da toplu sözleşme masasında siyaset mekanizması yakalamış olacak" değerlendirmesinde bulundu.

Yalçın, sürece ilişkin Kamu İşveren Heyetinin şekillenmesinin ve hükümetin kurulmasının ardından, ekonomik, mali ve sosyal taleplere ilişkin hükümetin masaya çalışma yaparak gelmesi gerektiğini vurguladı.

Memur- Sen'in taleplerinin masaya sunulacak noktaya getirilmesi için teşkilatla görüşmeler yaptıklarını kaydeden Yalçın, konfederasyonun bugüne kadar önemli kazanımlar sunduğunu ve bundan sonra da sunmaya devam edeceğini sözlerine ekledi.