KIRIKKALE (AA) - Kırıkkale'de bir kişi merakla öğrendiği saat tamirciliği mesleğini 63 yıldır sürdürüyor.

Ustası olmadan kendi gayret ve becerileri ile saat tamirciliğini öğrenen ve oğluna da öğreten Doğan Özcan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mekanik saatçiliğe bir ömür verdiğini söyledi.

Saat tamirciliğine 1953 yılından itibaren bir merakla başladığını anlatan Özcan, şöyle konuştu:

"Saatçiliğe amatör olarak kendi kendime başladım. Saatlere ilgi ve merakım oldukça fazlaydı. Saatleri alıp söküyordum. Bazen de söktüğüm saatleri bozuyordum. Bozuk olanları tekrar düzeltmeye çalışırken böylelikle saatçiliği kendi kendime ustam olmadan öğrendim. Öğrenene kadar bir hayli de aldığım saatleri bozdum. Vatani görevimi yaptıktan sonra Kırıkkale Makine Kimya Endüstrisi Kurumuna (MKEK) girdim. Fabrikada işçilik yaparken saat tamirciliğine amatör olarak devam ettim. Daha sonra işlerim daha da ilerledi. Artık benim tamirci olduğumu çevremdeki herkes biliyordu. İşlerimi ilerlettikten sonra saat tamirciliğini para ile yapmaya başladım. Amatörlükten artık kalfalığa geçmiş oluyordum. Böylelikle kendime maddi olarak da bir gelir sağlamış oluyordum. İşçi arkadaşlarım bozulan saatlerini bana getiriyordu. Ben de saatleri eve götürerek tamir ediyor daha sonra da sahiplerine geri veriyordum."

Özcan, emekli olduktan sonra saatçilik mesleğini dükkan açarak devam ettirdiğini ve müşterileri çoğalınca oğluna bu mesleği öğrettiğini aktardı.

Şimdi baba oğul birlikte çalışarak günlerini geçirdiklerini belirten Özcan, yaptıkları işten zevk aldıklarını ve çok mutlu olduklarını dile getirdi.

Özcan, son yıllarda elektronik saatlerin çoğalmasına rağmen oğlu ile mekanik saat tamirciliğini devam ettirdiklerini ve işlerinin iyi olduğunu anlatarak, şunları kaydetti:

"Saatçilik eskiden bilindiği üzere hep mekanikti. Çevremde bulunanlar son yıllarda çıkan elektronik saatlerden dolayı işlerimin düşerek durma noktasına geleceğini söylediler. Ben de onlara 'Allah kimsenin rızkını kesmez. Elektronik saatler olsa da bana yine ekmek çıkar' dedim. Elektronik saatlerle ilgili olarak da ilgim olması nedeniyle onların da tamirini daha çabuk kavradım. Onları da tamire başladım. Fakat mekanik saatleri Kırıkkale'de anlayan pek usta kalmadı. Başka yerlerde de öyle. Çoğu saatçiler mekanik saatleri tamire dahi almıyorlar. Onlar da tamir için saatleri bana gönderiyorlar. Ankara'da saatçi arkadaşlarımdan birçoğu tamiri yapılacak olan saatleri toplayıp ayda bir bana getirir, ben de tamirini yaptıktan sonra tekrar saatleri teslim ederim. "