MERSİN (AA) - Mersin merkezli 11 ilde düzenlenen operasyonda 106 bin 100 kilogram kaçak kırmızı et ele geçirildi, 247 bin 584 kilogram kemiksiz sığır etinin kaçak olarak yurt içine sevk edildiği belirlendi.

Emniyet Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamaya göre, Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ile Mersin Gümrük Müdürlüğü görevlileri, kaçak kırmızı etle ilgili çalışma başlattı.

Ekipler, 30 Ekim'de Taşucu Gümrük Müdürlüğü'nden Suriye'ye yola çıkan ve içinde kemiksiz sığır eti bulunması gereken 2 tırı durdurdu. Tırlarda, tavuk kıyması olduğu belirlendi. Tırların yük aldığı antrepoda yapılan aramada, 106 bin 100 kilogram kemiksiz sığır eti, gıda boyasıyla boyanmış 123 bin 63 kilogram tavuk kırıntısı ve kıyması, 9 bin 180 kilogram hayvansal iç yağ ele geçirildi. Soruşturma kapsamında etlere ve araçlara el konuldu.

Başka operasyonda ise Adana'da faaliyet gösteren bir firmanın, yüklü miktarda tavuk eti kırıntılarını gıda boyasıyla renklendirerek kırmızı et görünümü verdiği ve bunları Mersin'deki bir antrepoda depoladığı anlaşıldı.

Ekipler, yurt dışından getirilip Türkiye üzerinden Suriye'ye sevk edilmesi gereken 247 bin 584 kilogram kemiksiz sığır etinin tavuk kırıntılarıyla değiştirilip, kaçak olarak yurt içine sevk edildiğini de belirledi.

Ekipler, 23 Aralık'ta Mersin, Adana, Hatay, Şırnak, Ankara, İzmir, Mardin, Bolu, Burdur, Çorum ve Diyarbakır'daki eş zamanlı operasyonda 29 şüpheliyi gözaltına aldı. Bir şüphelinin ceza evinde olduğu, 8 şüpheli hakkında ise yakalama kararı çıkarıldığı öğrenildi.

Gözaltına alınan 29 şüpheliden 18'i, emniyetteki işlemlerinin ardından serbest kaldı, 11 kişi adliyeye sevk edildi.

Açıklamada, dün ele geçirilen 21 bin 360 kilogram kaçak kırmızı etle ilgili de 5 şüphelinin gözaltına alındığı bildirildi.