ANKARA (AA) - Sahil Güvenlik Akdeniz Bölge Komutanlığı, Mersin açıklarında, 1 Mayıs'ta düzenlediği düzensiz göç operasyonunda 3'ü göçmen kaçakçısı 174 kişiyi kurtardı.

Konuya ilişkin bilgi notu, Sahil Güvenlik Komutanlığının internet sitesinde yayımlandı.

Bilgi notunda, 1 Mayıs'ta ALO 158 Sahil Güvenlik ihbar hattını arayan ve Türkçe bilmediği anlaşılan kişinin, korku ve tedirginlik belirten ses tonuyla yardım talebinde bulunduğu ifade edildi.

Çağrı üzerine, Sahil Güvenlik Akdeniz Bölge Komutanlığınca konum sorgulaması yapıldığı kaydedilen notta, çağrının Mersin Liman merkezli 3 mil yarıçaplı alandan geldiğinin belirlendiği aktarıldı. Çağrının denizden gelebileceğinin değerlendirildiği ifade edilen notta, Erdemli açıklarında devriye görevindeki Sahil Güvenlik Akdeniz Bölge Komutanlığı bağlısı 1 Ani Müdahale Botu ve Mersin'de konuşlu kontrol botunun süratle çağrının alındığı bölgeye intikal ettirildiği bildirildi. 

 Mersin Limanı 3 mil açıklarında görevlendirilen botların, bir balıkçı teknesinde çok sayıda düzensiz göçmen tespit ettiğine yer verilen notta, şunlar kaydedildi:

"32'si kadın, 2'si engelli (tekerlekli sandalyeli) 55 çocuk olmak üzere 171 kişiden oluşan göçmenlerin ve 1 Türkiye Cumhuriyeti ve 2 Suriye uyruklu göçmen kaçakçısının Mersin Limanına getirilmesini müteakip yorgun ve aç olanlarla ilgilenilmiştir. Başta çocuk ve kadınlar olmak üzere tüm şahıslara yiyecek ikram edilmiş, hamile kadın ile kalp rahatsızlığı olduğunu ve ilacını alamadığını beyan eden bir erkeğin 112 Acil Servis ekibince tedavi görmeleri sağlanmıştır.

Deniz alanlarında arama ve kurtarma faaliyetlerinin etkin ve koordineli yürütülmesi maksadıyla arama kurtarma ve insani yardım imkan ve kabiliyetleri en üst seviyede kullanılmıştır. Sahil Güvenlik ekiplerince balıkçı teknesindeki göçmenler sağ ve sağlıklı olarak tahliye edilerek, olası bir facianın önüne geçilmiş ve 174 hayatın kurtarılması için üstün gayret sarf edilmiştir."

- Yıl içinde 923 düzensiz göçmen kurtarıldı

Bilgi notunda, düzensiz göç faaliyetlerinin engellenmesi maksadıyla yoğun mücadele sürdüren Sahil Güvenlik Komutanlığının, Türkiye'nin Doğu Akdeniz kıyılarını kapsayan "Akdeniz'de Güven Harekatı/Operation Safe-Med" kapsamında bu yıl içerisinde 5 gemi ve tekneye müdahale ederek, ölümlü olaya meydan verilmeksizin 923 kaçağı denizden sağ kurtardığı belirtildi.

Notta, asıl gayesi denizlerde emniyeti ve güvenliği sağlamak olan Sahil Güvenlik Komutanlığının her an göreve hazır şekilde 7 gün 24 saat görev icra ettiği bildirildi.