Şırnak’ın Uludere ilçesinde 3 yıl önce meydana gelen ve 34 kişinin hayatını kaybettiği olay, Mersin’de HDP tarafından düzenlenen tabutlu yürüyüşle protesto edildi.

HDP Mersin İl Teşkilatı tarafından düzenlenen ve çeşitli siyasi parti, dernek ve sendikalarca da desteklenen yürüyüş, kalabalığın İstasyon Meydanı’nda toplanmasıyla başladı. İstiklal Caddesi’ni takiben Özgür Çocuk Parkı’na kadar devam eden yürüyüş sırasında, hava operasyonunda hayatını kaybeden 34 kişiyi temsilen 34 tabut taşındı. Çoğunluğu kadınlardan oluşan kalabalık yol boyunca çeşitli sloganlar atarak, olayın sorumlularının cezalandırılmasını istedi.

Polisin, zırhlı araçlarla yoğun güvenlik önlemi aldığı yürüyüş, Özgür Çocuk Parkı’nda sona ererken, kalabalık, yere koyduğu her bir tabutun üzerine kırmızı karanfil bıraktı. Burada grup adına açıklama yapan HDP Mersin İl Eş Başkanı Didar Gül, "Roboski olayının üzerinden 3 yıl geçmesine rağmen olayın sorumlularının hala yargı önüne çıkarılmadığını" söyledi. Gül, "O günden bu güne, başta Roboskili aileler olmak üzere toplumdaki tüm vicdanlı bireylerin ve demokratik kurumların talebi, sorumluların yargı önüne çıkarılması olmuştur. Partimiz başta olmak üzere, çeşitli sivil toplum ve insan hakları kuruluşları, demokratik kitle örgütleri, siyasi partiler, hukukçular ve barolar, hukuki sürecin takibi oldular. Ancak katliamın asker, sivil, bürokrat ve siyasetçi sorumluları bugüne kadar korundu. Haklarında idari soruşturma bile açılmadı" dedi.

Eylem, yapılan açıklamanın ardından olaysız olarak sona erdi.