Konya Sanayi Odası’nda gerçekleştirilen ve moderatörlüğünü KTO Karatay Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Canıtez’in yaptığı panelin konuşmacıları ise Tahran Eski Ticaret Müşaviri Himmet Geriş, TARMAKBİR Uzmanı Baran Eriş ve Ulusan Alüminyum Dış Ticaret Müdürü Fatih Dikici oldu.

Son dönemde Ortadoğu’da yaşanan siyasi gelişmeler sonrası oluşan yeni konjonktür ve ambargonun kaldırılmasının ardından oluşan ticari fırsatların ayrıntılı olarak ele alındığı panelin açılış konuşmasını yapan MEVKA Genel Sekreteri Dr. Ahmet Akman, “Ajans olarak ülkemizin ve bölgemizin ticaretinde önemli yer tutan ülkelerle alakalı çalışmalar yürütüyoruz. Son dönemde Ortadoğu’da yaşanan olayların ve İran’a uygulanan uluslararası ambargonun kalkmasının ardından ülkemizle İran arasındaki ticaretin artırılması gündemdeki en önemli konudur. Bu konu şehrimiz için de büyük önem arz ediyor. Mevcut durumda İran’ın Konya’nın ihracatında beşinci sırada yer alması büyük avantaj. Bu durumda şehir olarak bizlere düşen bu avantajı iyi kullanmak ve ticaretimizi daha da artırmaktır. Bu doğrultuda bizler de Konyalı sanayici ve işadamlarımızın İran’la gerçekleştirilecek ticaretteki avantajlarını ve karşılaşabilecekleri sorunları konunun uzmanlarından dinlemek istedik. Gerçekleştirilen panelin iş dünyamız, şehrimiz, bölgemiz ve ülkemiz adına hayırlar getirmesini diliyorum” şeklinde konuştu.

Ardından söz alan Konya Sanayi Odası Meclis Başkan Yardımcısı Sevda Kayhan Yılmaz da, İran’ı ülkemiz için yeni dönemde büyük bir fırsat, ürünlerini satabilecekleri büyük bir pazar olarak gördüklerini ve bölgede oluşan bu yeni pazardan gerek Konyalı sanayicilerin gerekse de ülkemiz sanayicilerinin hak ettikleri payı alabilmeleri adına çalışma yürüttüklerini ifade ederek önümüzdeki dönemde İran’a bir gezi planladıklarının da müjdesini verdi. 

Akabinde konuşan KTO Karatay Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Canıtez ise, “İran’la ortak tarih, kültür ve ticaret konusunda büyük avantaja sahibiz. Hem şehrimize hem de ülkemize her anlamda en yakın pazar İran pazarıdır. Son dönemdeki siyasi gelişmeler ve ambargonun kalkması, hem Ortadoğu’da yaşanan olaylardan dolayı ihracatta yaşadığımız kaybın telafisi adına hem de bu vasıta ile Orta Asya’da yeni pazarlar bulmamız adına büyük bir fırsat olarak karşımıza çıkıyor. Bu yeni dönemin gerekli ilginin gösterildiği takdirde şehrimiz ve ülkemiz için büyük getirileri olacağı kanaatindeyim” ifadelerini kullandı. 

Açılış konuşmalarının ardından panelde konuşan Tahran Eski Ticaret Müşaviri Himmet Geriş, “Pek çok konuda ortak geçmişe sahip olduğumuz İran, uzun yıllardır uluslararası ambargoya maruz kaldığı için imalat sektörü fazla gelişmemiş durumda. En büyük zenginlikleri petrol ve doğal gaz kaynaklarına dayanıyor. Bölge geneline bakacak olursak siyasi açıdan etkin konumda. Her ne kadar zamanla bölgede ülkemizle fikir ayrımına düşse de iki ülke de ticari anlamda birbirine çok yakın. İran’ın en büyük ihracat kalemini ise ham petrol ve doğalgaz oluşturuyor. Ambargonun kalkmasının ardından İran’da bir kıpırdanma söz konusu. İran yeni dönemde uluslar arası ticarete ve dış etkilere açık hale geldi. Ticari anlamda yeni bir yapılanma içine girmiş durumdalar. Bu noktada gerek Konya’nın gerekse de ülkemizin çok uzun yıllardır. İran pazarında var olması büyük bir avantajını da beraberinde getiriyor. Bundan sonra bu mevcut durumun karşılıklı olarak ilerilere taşınması ve değerlendirilmesi gerekiyor. Tabi bazen avantajlar dezavantajları da doğurur; o yüzden pazara temkinli yaklaşarak girmekte büyük fayda var. İran’ın uluslar arası bankacılık sistemine tam anlamıyla geçememesi birtakım sıkıntıların yaşanmasına yol açabilir. İşadamlarımızın bu konuda özellikle dikkat etmeleri yararlarına olacaktır.
İş adamlarımızın temkinli olmalarında yarar gördüğümüz bir diğer husus da açık hesap çalışılmaması durumudur. İş yaptıkları İranlı firmalarla ticari anlamda belirli bir işbirliği geçmişine sahip değillerse nakit usul alışveriş yapmaları da yine mağduriyet yaşanmaması açısından büyük öneme sahiptir. Ülke olarak yeni dönemde İran pazarını tüm riskleri de gözeterek iyi değerlendirmek zorundayız. Çünkü Ortadoğu’da yaşanan savaş ve kaos ortamından dolayı Suriye, Irak ve Libya pazarlarında büyük kayıplar yaşadık. Ukrayna’daki karışıklılardan ve Yunanistan’da yaşanan ekonomik krizden dolayı bu pazarlarda da kaybımız mevcut. Tüm bu gelişmeler ışığında İran pazarının önümüzdeki süreçte daha iyi duruma gelmesinin Konya’ya ve ülkemize büyük katkıları olacağına inanıyorum” ifadelerine yer verdi.

Diğer panelistler TARMAKBİR Uzmanı Baran Eriş ve Ulusan Alüminyum Dış Ticaret Müdürü Fatih Dikici de İran ile ticarette yaşadıkları sorunlar, genelde Türkiye-İran ve özelde de Konya ile İran arasındaki iş fırsatları konusundaki tecrübelerini katılımcılarla paylaştılar.