ESKİŞEHİR (AA) - Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, "Yurt dışındaki bütün eğitim veren kurumların eğitim amaçlarına uygun davranacakları bir yapıya kavuşturulmaları için gerekli düzenlemeleri yapıyoruz, yapacağız" dedi.

Avcı, Odunpazarı Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu'nun açılış töreninde gazetecilerin sorularını yanıtladı. 

Öğretmen atamalarıyla ilgili bir soru üzerine Avcı, resmi internet sitesinden branşların açıklandığını söyledi.

Bu branşların nasıl belirlendiği konusunda bilgi veren Avcı, "Bunlar nasıl belirleniyor. İhtiyaçlara bakıyoruz, Türkiye genelinde hangi branştan ne kadar açığımız var, hangi illerde o branşlarda en çok açık var, bunlara bakıyoruz ve ona göre dengeli bir biçimde branşlar arasında elimizdeki kadroyu dağıtmaya çalışıyoruz" diye konuştu.

Avcı, bugün Resmi Gazete'de yayınlanan yönetmelik değişikliğini de anımsatarak, şöyle devam etti:

"Daha önce 40 yaşında altında olma koşulu vardı biliyorsunuz, müracaat edebilmek için. Şimdi yönetmelikte yaptığımız bir değişiklikle o koşulu da kaldırdık. 40 yaş şartı yok. Buna niçin ihtiyaç duyduk, özellikle 28 Şubat döneminde KPSS sınavını kazandıkları halde veya atanma hakkı kazandıkları halde ya da müracaat ettikleri halde o günün koşullarında bu hakları ellerinden alınan öğretmen adayları da bu atama döneminde bundan yararlanabilsinler, eğer koşullar tutuyorsa, şartları tutuyorsa onlar da müracaat edebilsinler diye o yönetmelik maddesini kaldırdık. 40 yaş koşulu kalktı, kalmadı."

Yurt dışındaki okullarla ilgili yapılan çalışmalarda ilgili yeni bir gelişme olup, olmadığı yönündeki bir soru üzerine Avcı, şöyle konuştu:

"Onunla ilgili bu haftaki Bakanlar Kuruluna bir sunum yaptık. 160 ülkede faaliyetlerini yürüten bir takım kurumlardan, kuruluşlardan söz ediyoruz. Dolayısıyla her birinin kendine göre özel şartları, kuruluş koşulları vardı. Bunların çok büyük bir bölümü, bizzat özellikle son 10-12 yılda AK Parti hükümetinin de himayesinde gelişmiş kurumlardır. Dolayısıyla şimdi en son Sayın Cumhurbaşkanının Afrika seyahatinde olduğu gibi o ülkelerin yetkilileri bu konularda bizden tesviye talebinde bulundukları zaman kendilerine Milli Eğitim Bakanlığımızın veya sivil toplum kuruluşlarımızın bu hizmetleri layıkıyla yerine getirebileceğini, bunun için hazırlıklarımızın tamam olduğunu söylüyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız da orada ifade etti zaten. O hazırlıklarımız tamamlandıktan sonra bunu bir sivil yapılanma içerisinde tabii devletin de himayesinde Milli Eğitim Bakanlığının, Dışişleri Bakanlığının, Kültür Bakanlığının yani topyekun hükümetin himayesinde ama sivil bir girişim olarak bu hizmetler sürdürülür. Yeni okullar açılır."

Milli Eğitim Bakanlığına bağlı elçilikler bünyesinde ilk, orta, lise düzeyinde faaliyet gösteren 66 okul bulunduğunu dile getiren Avcı, "Onları da içine alacak şekilde, yurt dışındaki bütün eğitim veren kurumların eğitim amaçlarına uygun davranacakları bir yapıya kavuşturulmaları için gerekli düzenlemeleri yapıyoruz, yapacağız" ifadelerini kullandı.

- "Yurt dışındaki okul sayısı artacak"

Bakan Avcı, bir gazetecinin yurt dışındaki okul sayısında artış olup olmayacağı şeklindeki bir sorusunu, şöyle yanıtladı:

"Bizim Milli Eğitim Bakanlığına bağlı olan bugüne kadar elçilikler bünyesinde faaliyet gösteren okullarımızın sayısı artacak. Çünkü pek çok ülkede yeni büyükelçilikler açtık. Afrika açılımı nedeniyle Afrika'da çalışan Türk vatandaşların sayısı da artmış oldu. Sadece Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına değil, talep eden herkese nitelikli eğitim vermek üzere bu düzenlemeleri yapıyoruz. İnşallah önümüzdeki haftaki Bakanlar Kurulunda nihai şeklini verir, daha ayrıntılı açıklama yaparız."

Eskişehir milletvekili adaylarının hangi illerden seçileceğine ilişkin olarak da Avcı, "Daha o konuda konuşmaya başlamadık. Ankara'dan mı, İstanbul'dan mı, Eskişehir'den mi, Mihalıççık'tan mı, Sivrihisar'dan mı daha çok tartışılır, daha öyle bir karar yok" diye konuştu.