ESKİŞEHİR (AA) - Muharip Hava Kuvveti ve Hava Füze Savunma Komutanı Orgeneral Abidin Ünal, "Dün itibarıyla artık son testleri tamamladık. F-16 uçakları harp keşif koduyla görev yapabilir konuma geldi. Bunun üzerine yarın RF-4E uçaklarının uçuşunu durduruyoruz" dedi.

Ünal, Eskişehir'de, Komutanlığın Brifing Salonu'nda düzenlediği basın toplantısında, 24 Şubat'ta Malatya'da meydana gelen iki RF-4E kazasında 4 pilotun, 5 Mart'ta da Konya'da F-4E 2020 uçağının düşmesiyle iki pilotun şehit olduğunu hatırlattı.

Peşi sıra gelen bu olayların, şehitlerin aileleri, silah arkadaşları ve kamuoyunu derinden üzdüğünü belirten Ünal, şöyle devam etti:

"Bir o kadar da Türkiye'nin bütün basınının özel ilgi konusu olmuştur. Bu bağlamda da çeşitli yorumlar, çeşitli mütalaalar basınımızda yer almıştır. Olaya profesyonellik gözüyle bakıyoruz. Profesyonellik odur ki hem acıyı hem de cesareti birlikte götürür. Kazanın hemen akabinde çok miktarda, bilen bilmeyen, hemen dakikasında yorumlar başlayıp, herkes kendi ajandasına, kendi gündemine göre bir şeyler söyledi, yazdı. Gerçek şu ki bilgiye dayanmayan hele hele havacılık kültürüne dayanmayan bazı yorumların kamuoyunu da yanlış etkilediğini, şehit ailelerini derinden üzdüğünü eminim görüyorsunuzdur ve hep beraber yaşıyoruz. İyi niyetli olsa yapılmış olan yorumların daima dikkatli olması gerektiği, bir şehit ailesi ve silah arkadaşları ile görevde olan insanların nasıl etkileyeceği üzerine odaklanılmış olmasını umarız. Bir olay inceleme raporu hemen bir haftada çıkmaz. Her türlü detayın incelendiği bir rapor çıkmadan, bugün söylediğim sözler ve bugüne kadar söylenmiş sözlerin tümü buz üstüne yazılmış yazı gibidir. Gerçek, inceleme sonunda ortaya çıkar."

- RF-4E ile son uçuş yarın

Ünal, kazalarla ilgili yapılan bazı yorumlarda, "uçaklar eski", "uçaklar hurda", "uçaklar haşa uçan tavuk", "personel eğitimsiz, yetersiz" gibi ifadeler kullanıldığını dile getirdi.

RF-4E ile F-4E 2020 uçakların aynı olmadığı bilgisini veren Ünal, şunları kaydetti:

"RF-4E uçakları sadece keşif görevleri için dizayn edilmiş, keşif kameralarıyla donatılmış ve 'Işık Projesi' adıyla modernize edilerek aviyonik sistemleri, seyrüsefer sistemleri, haberleşme sistemleri, pasif elektronik harp sistemleri, gövdede 9 ana bölgede iyileştirmeler yapılmış, 2015 yılı sonuna kadar uçar durumda olan uçaklarımızdır. Bu uçakları, 2015 yılı sonunu beklemeden, F-16 uçaklarına kazandırıyor olduğumuz yeni keşif kodlarının harbe hazır olmasıyla bugün hazır olduğunda emekli edecek şekilde çalışma içerisindeydik. Dün itibarıyla artık son testleri tamamladık. F-16 uçakları harp keşif koduyla görev yapabilir konuma geldi. Bunun üzerine yarın RF-4E uçaklarının uçuşunu durduruyoruz. Yarın Hava Kuvvetleri Komutanımız ve ben, bir RF-4E uçağıyla uçacağız ve kapanış seremonisi yaparak bu uçaklarımızı tarihe ve Hava Kuvvetlerimizin şanlı tarihine mal edeceğiz, bu noktaya geldik."

(Sürecek)