ERZURUM/KONYA (AA) - Darbeyle görevinden uzaklaştırılan Mısır'ın seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ve arkadaşlarına verilen idam cezasının uygulanmaması için Erzurum, Ardahan, Ağrı, Konya, Karaman ve Hatay illerinden ilgili makamlara mektup gönderildi.

İmam Hatip Okulları Mezunları ve Mensupları Derneği (ÖNDER) Erzurum Şubesi üyeleri, ellerinde Mursi'nin fotoğraflarının yer aldığı dövizlerle Cumhuriyet Caddesi'ndeki PTT binası önünde toplandı.

Şube Başkanı Cemil İlbaş, Mısır yönetimini uyarmak, idam kararlarını kınamak için toplandıklarını belirterek, söz konusu idamların uygulanması halinde Mısır'da yeni kargaşaların, çatışmaların başlayacağı uyarısında bulundu.

Grup adına basın açıklaması yapan dernek üyelerinden Mehmet Aksoy da idam kararlarının hukuksuz olduğunu ve adaletin bir an önce tecelli etmesi gerektiğini belirtti.

Mursi ve arkadaşlarının uğradığı haksızlık ve zulmün Türkiye gençliği tarafından büyük tepkiyle karşılandığını, vicdanlarda derin yaralar açtığını dile getiren Aksoy, "Mısır halkının önemli bir kısmının seçimlerde desteklediği bu insanların geleceği, artık bütün Müslümanlarla birlikte bizim de meselemiz ve gündemimiz haline gelmiştir. Onlar hakkında verilecek adaletsiz bir karar, her birimizin yüreğinde hak ettiği yankıyı bulacak ve asla unutulmayacaktır" dedi. 

"İnsanlık tarihi göstermiştir ki halklarının iradesini hiçe sayarak zorbalığa başvuran idareciler, asla umdukları sonuca ulaşamamışlar ve hüsrana uğramışlardır" diyen Aksoy, verilen idam kararlarının uygulanmasının Mısır'da yeni bir kargaşa ve çatışma döneminin başlamasına sebep olacağı gibi nesiller boyu etkisini sürdürecek düşmanlıkların tohumunu atacağını vurguladı.

Arapça, İngilizce, Farsça ve Fransızca da yapılan basın açıklamalarının ardından, Mısır'daki Cumhurbaşkanlık Sarayına, Adalet Bakanlığına ve Ezher Üniversitesine, Mursi ile arkadaşlarının uğradığı haksızlıkları, idamların uygulanmasıyla Mısır'da yeni bir kargaşa ve çatışma döneminin başlayacağı uyarısını dile getiren bir mektup gönderildi.

- Ağrı

Ağrı İmam Hatip Lisesi Mezunlar ve Mensupları Derneği tarafından da, Mursi ve arkadaşları hakkındaki idam kararının kaldırılması için Mısır'a mektup gönderildi.

Dernek Başkanı Ahmet Erdoğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye genelinde Muhammed Mursi ve arkadaşları için verilen idam kararlarına ilişkin Mısır Cumhurbaşkanlığı, başbakanlık ve Mısır Adalet Bakanlığı olmak üzere 3 mektup gönderdiklerini söyledi.

Vicdanlarda derin yaralar açtığını belirten Erdoğan, "Mısır halkının önemli bir kısmının seçimlerde desteklediği bu insanların geleceği, artık bütün Müslümanlarla birlikte bizim de meselemiz ve gündemimiz haline gelmiştir. Onlar hakkında verilecek adaletsiz bir karar, her birimizin yüreğinde hak ettiği yankıyı bulacak ve asla unutulmayacaktır" diye konuştu.

- Ardahan

ÖNDER Ardahan Şube Başkanı İbrahim Karabulut da dernek olarak Mısır'da aralarında halkın seçtiği Muhammed Mursi'nin bulunduğu yüzlerce kişinin gelişi güzel kitlesel yargılamalar sonucu idama mahkum edilmesini kınadıklarını söyledi.

- Konya

Türkiye İmam Hatipliler Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Erdoğdu, Konya Şerafettin Camisi önünde cuma namazı çıkışı yaptığı açıklamada, Mısır'da meşru hükümete darbe yapıldığını, sonrasında ise zulüm, baskı ve idamların devam ettiğini söyledi.

Mısır'da adil yargılama süreci olmadığına işaret eden Erdoğdu, yaşananların bir oyun ve basit bir tiyatro olduğunu vurguladı.

Erdoğdu, idam kararının Mısır'da icra olunan hukuksuzluğu, zulmü ortaya koyduğunu ve Sisi cuntasının çaresizliğini ifşa ettiğini belirterek, "Darbe yönetimi, elinden gelen her şeyi yapmış, katliamla, işkenceyle, yasakla, zulümle, İhvan'a boyun eğdirmeye, İslami hareketi susturmaya, sindirmeye çalışmış ama başarısız olmuştur" dedi.

Açıklamanın ardından bir İmam Hatip Lisesi öğrencisi, Mısır Cumhurbaşkanı Sisi'ye gönderilmek üzere hazırlanan mektubu okudu.

Sisi'ye hitaben yazılan mektupta, Mursi ve arkadaşları hakkında verilen idam kararından duyulan endişe dile getirildi. İdamların uygulanması halinde Mısır'da yeni bir kargaşanın başlayacağı uyarısında bulunulan mektupta, şu görüşlere yer verildi:

"Çıkacak olan bu çatışma nesiller boyu da sürdürülecektir. Düşmanlık tohumlarının atılacağı bu adımdan vazgeçin. Mısır'ın öz evlatları olan İhvan-ı Müslimin mensuplarını sindirme politikasından vazgeçmezseniz, nefret edilen zalimlerden biri olarak tarihe geçeceksiniz. Mısır halkının ve Müslümanların beklentisi, Mursi ve arkadaşları hakkındaki idam kararlarının kaldırılması ve özgürlüklerinin verilmesidir."

- Karaman

Karaman İmam Hatip Lisesi Mezunları ve Mensupları Derneği (KAİMDER) üyeleri de Mısır'ın Ankara Büyükelçisi Hussein El Saharty'ye mektup yolladı.

PTT Karaman Şubesi önünde toplanan grup adına açıklama yapan Fatma Coştu, Mursi ve arkadaşlarına verilen idam cezasından dolayı büyük üzüntü duyduklarını söyledi.

Coştu, Mısır'da adaletin bir an önce tecelli etmesi gerektiğini ifade ederek, halkın öz iradesinin belirleyicisi olmasını beklediklerini aktardı.

- Hatay

Hatay'da sivil toplum kuruluşları da Mursi ve bazı Müslüman Kardeşler liderleri hakkında verilen idam cezasını protesto için bu ülkenin yöneticilerine mektup gönderdi.

 Hatay İmam Hatip Mezunları ve Mensupları Derneği (HATİMDER) öncülüğünde bir araya gelen bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilci ve üyeleri, PTT Antakya Şubesi önünde toplandı. 

Grup adına konuşan HATİMDER Başkanı Mehmet Yolcu, Mursi ve arkadaşlarının uğradığı haksızlık ve zulmü, Türkiye gençliğinin tepkiyle karşıladığını belirterek, "Mısır'ın öz evlatları olan Müslüman Kardeşler mensuplarını sindirme politikanızdan vazgeçmezseniz nefret ve lanetle anılan zalimlerden biri olarak tarihe geçeceksiniz. Bu kişiler hakkında verilen idam kararlarının kaldırılmasını ve onlara özgürlüklerinin iade edilmesini diliyoruz" dedi.

Açıklamanın ardından katılımcılar, Mısır'ın yöneticilerine yazdıkları mektupları PTT binasında yetkililere teslim etti.

- Mersin 

Mersin'de bir grup, Mısır'daki idam kararlarının iptal edilmesi için bu ülkenin bazı kurumlarına mektup gönderdi.

Mersin İmam Hatip Lisesi Mezunları ve Mensupları Derneği (MERİMDER) öncülüğünde Adnan Menderes Bulvarı üzerindeki PTT önünde toplanan grup, Muhammed Mursi ve ihvan üyelerine verilen idam kararları protesto etti.

Grup adına basın açıklamasını yapan Hayri Topçu, idam kararlarının uygulanmasının, Mısır'da nesillerce sürecek düşmanlıkların tohumlarını atacağını söyledi.

İdam kararlarının, Türkiye'deki gençlik tarafından tepkiyle karşılandığını ifade eden Topçu, "Mısır halkının önemli bir kısmının seçimlerde desteklediği bu insanların geleceği artık bütün Müslümanlarla bizim de meselemiz ve gündemimiz olmuştur. Onlar hakkında verilecek adaletsiz bir karar her birimizin yüreğinde hak ettiği yankıyı bulacak ve asla unutulmayacaktır" dedi.

Dernek üyeleri, açıklamanın ardından Arapça yazılmış protesto mektuplarını, posta aracılığıyla Mısır Cumhurbaşkanlığı, Adalet Bakanlığı ve El Ezher Üniversitesi'ne gönderdi.