NİĞDE (AA) - Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Kutbettin Arzu, "2023 hedeflerine ulaşabilmemiz için iş camiamızın çok büyük çabalarına ihtiyacımız var. 2023 hedefimiz tarımsal gayrimilli hasılayı 150 milyar dolara, tarımsal ihracatı 40 milyar dolara, gayrisafi milli hasılamızı ise 2 trilyon dolara çıkarmak ve ihracatımızı 500 milyar dolara çıkarmalıyız" dedi.

Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Niğde Şubesinin açılışında konuşan Arzu, MÜSİAD gibi sivil toplum, meslek örgütlerinin ve işçi camiasının temsilcilerinin yaptığı yardımların dışında, 2015 yılında hükümetin dış yardımlarının toplam 3 milyar doların üzerinde olduğunu belirtti.

Arzu, Suriye'deki iç karışıklık nedeniyle Suriye'den ve Irak'tan gelen göçmenlere  5 milyar doların üzerinde harcama yapıldığını vurgulayarak, "Alan el değil, veren el olduk. Türkiye nereden buraya geldi işte bunu iyi bilmek lazım. Tabiki siz iş adamlarının büyük çabalarıyla Türkiye bir yerden bir yere geldi. Türkiye iyi bir noktaya geldi ama bu yeterli mi, yeterli değil" diye konuştu.

Türkiye'de gelinen şartların ve yaşanılan olaylar nedeniyle istenilen gelişmeyi elde edemediklerini ifade eden Arzu, "Çünkü geldiğimiz şartlar ve yaşadığımız olaylar istediğimiz gelişmeyi maalesef elde edemedik. İktidara geldiğimiz günden bu yana darbe planları, iç, dış sıkıntılar, Cumhurbaşkanlığı seçimi, Kuzey Afrika'da Ortadoğu ve yakın komşu ülkelerdeki olaylar nedeniyle ve dünyada yaşanan ekonomik kriz nedeniyle Türkiye hak ettiği yere gelemedi" dedi.

Türkiye'nin 2023 hedeflerine ulaşabilmesi için iş adamlarına ihtiyaç olduğunun altını çizen Arzu, şöyle devam etti:

"2023 hedeflerine ulaşabilmemiz için iş camiamızın çok büyük çabalarına ihtiyacımız var. 2023 hedefimiz, tarımsal gayrimilli hasılayı 150 milyar dolara, tarımsal ihracatı 40 milyar dolara, gayrisafi milli hasılamızı ise 2 trilyon dolara çıkarmak ve ihracatımızı 500 milyar dolara çıkarmak. Bunun için  el birliği ile çalışmak lazım. Biz gereken desteği vereceğiz, siz de bugünkü çalıştığınızdan daha fazla çalışacaksınız ve Türkiye'yi hak ettiği yere getireceksiniz." 

 

- MÜSİAD Genel Başkanı Olpak

 

MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak da bu yıl 25. yıla girdiklerini her zamankinden daha heyecanlı ve coşkulu olduklarını ifade etti.

MÜSİAD ailesinin enerjisinin olması gerektiği gibi her zamankinden daha yüksek olduğunu belirten Olpak, "Bugün 11 bin üyemizle Van'dan Hollanda'ya, Mersin'den Güney Afrika Cumhuriyetine, Tekirdağ'dan Washington'a ya da Konya'dan Cezayir'e kadar çok geniş bir coğrafyadayız. Enerjimizi coğrafyamızdan, tarihimizden ve değerlerimize olan sadakatimizden alıyoruz" dedi. 

Olpak, 2014'de ihracatın yüzde 3,9 artarak 157,7 milyar dolara ulaştığını, ithalatın ise yüzde 3,7 düşerek 242,2 milyar dolar olduğunu ifade etti.

ABD dolarının tüm dünya para birimleri karşısında değer kazanmasına bağlı olarak bir değer kaybı yaşandığına işaret eden Olpak, şöyle devam etti:

"Bir miktar da siyasi hesaplaşmalara bağlı manüpülatörlerin hareketleri sonunda da değer kaybı yaşanan kur değişimlerinin olumsuz etkileri sonunda ocak ihracatımız maalesef binde 6 azalarak 12,3 milyar dolar oldu. İthalatımız ise o daha fazla azalarak, 13,7 milyar dolar azalarak 16,6 milyar dolar oldu. Bunu şunun için söyledim. Önemli bir genel seçim yaşayacağımız için hepimizin daha fazla dikkatle daha fazla gayretle daha fazla aktif ve seçici olmaya ihtiyacımız var."

- "Çözüm süreci asrın projesi"

MÜSİAD olarak çözüm sürecinin sadece belirli bir bölgeye ait olmadığını, Türkiye'nin sınırları dışına da taşan bir bölgenin, belkide asrın bir projesi olarak değerlendirdiklerini vurgulayan Olpak, "Bu nokta da güzel bir deyim var, 'dağlar, insanlar ve hatta ölüm bile yorulduysa şimdi en güzel şiir barıştır' diye ifade edilmiş. Bu barışı temin edecek unsurlardan birisi de ticaret. Çünkü ticaret üretim ve istihdamın bir sonucu. Terörün her türlüsünü bir kenara atarak barışa bir şans vermememizin zamanıdır" dedi.

Niğde Valisi Necmeddin Kılıç, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Kutbettin Arzu, protokol üyeleri, iş adamları ve MÜSİAD üyelerinin katıldığı galada, Olpak tarafından Arzu'ya plaket takdim edildi, üyelere ise rozet takıldı.