Musul’u DAEŞ’ten kurtarma operasyonu başladı.

Açıklama Irak Başbakanı Haydar el-İbadi’den geldi.

İbadi, devlet televizyonundan yaptığı açıklamada, Musul’u DAEŞ’ten kurtarma operasyonunun başladığını belirterek, kent merkezine sadece ordu ve polis güçlerinin gireceğini söyledi.

Musul halkının güvenlik güçleriyle dayanışma içerisinde olmalarını isteyen İbadi’nin yanında ülke Genelkurmay Başkanı Osman Ganimi başta olmak üzere dokuz üst rütbeli subay da yer aldı.

PEŞMERGELER DAEŞ’İ VURMAYA HAZIRLANIYOR

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’ne bağlı Peşmerge güçleri de operasyon için hazırlıklarını tamamladı.

Musul kent merkezinin 40 kilometre doğusundaki Hazır cephesine konuşlanan Irak ordusu ve Peşmerge güçleri, ağır silahlarla DAEŞ hedeflerini bombalamaya hazırlanıyor. Koalisyon ülkelerine ait savaş uçakları da DAEŞ hedeflerini havadan vurarak operasyona destek verecek.

“KISA BİR SÜRE İÇİNDE SALDIRACAĞIZ”

Hazır cephesinden üç koldan başlatılan operasyon kapsamında Hristiyanların yoğun yaşadığı Hamdaniye ilçesinin kurtarılması hedefleniyor. Peşmerge komutanlarından Albay Seyit Hajar, Musul’un güneydoğu ve doğusuna konuşlanan Peşmerge güçlerinin, kısa süre içerisinde üç koldan DAEŞ hedeflerine saldıracağını belirtti.

5 CEPHEDE 18 BİN PEŞMERGE

Musul’un kuzey, doğu ve güney bölgelerinde Peşmerge’nin 5’e yakın cephesi var. Farklı cephelerdeki operasyonlara 15 bin ila 18 bin Peşmergenin katılması bekleniyor.

HAVAN SESLERİ GELİYOR

Bu arada Musul’un doğusundaki stratejik Zerdek Dağı’na da çok sayıda Peşmergenin sevkedildiği öğrenildi.

DAEŞ militanlarının Musul ovasındaki hareketliliğinin izlenmesi için bölge sürekli helikopterlerle aydınlatılıyor. Musul Ovası’nda yer yer havan toplarının sesi geliyor.

“AŞİRET REİSLERİ DÖRT GÖZLE BEKLİYOR”

Eski Musul Valisi ve Ninova Muhafızları Komutanı Esil Nuceyfi, terör örgütü DAEŞ’in elinde tuttuğu Musul’un geri alınmasının kolaylaştırılması için kent merkezindeki aşiret reisleriyle güçlü iş birliği ve koordinasyonun sağlandığını belirtti.

Nuceyfi, “DAEŞ’in hakimiyeti altında 2 yıldan uzun süredir yaşayan aşiret reisleri operasyonun başlamasını dört gözle bekliyor” dedi. Esil Nuceyfi, kent içerisinde, DAEŞ’in hedef alınması ve örgütün zayıflatılması için gizli birliklerin kurulduğunu da belirtti.

AŞAMALI OPERASYON

Eski Musul Valisi, operasyonun birkaç aşamadan oluşacağını da söyledi. Buna göre ilk etapta , kentin güney, doğu ve kuzey bölgelerindeki Peşmerge güçleriyle Irak ordusu ortak hareket ederek, kent çevresindeki Tilkef, Hemdaniye ilçeleriyle, Bertilla ve Başika kasabalarını kurtaracak.

“İKİ HAFTA SÜREBİLİR”

Nuceyfi, kent çevresindeki bölgelerin geri alınmasının iki hafta sürebileceğini belirtti. Esil Nuceyfi, “Eğer kent merkezine girecek güçler, Musul sakinleri tarafından benimsenirlerse, operasyon kısa bir süre içerisinde başarılı bir şekilde tamamlanır” dedi.