SİVAS (AA) - Sivas, Niğde, Kayseri, Kırıkkale, Nevşehir ve Elazığ'da Nevruz Bayramı dolayısıyla kutlama programları  düzenlendi.

Sivas'ta, Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi bahçesindeki kutlamalar, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü personeli Murat Kandur, Nevruz Bayramı hakkında bilgi vererek, "Nevruz'da, havalar ısınmaya, ağaçlar çiçeklenmeye, toprak yeşermeye, göçmen kuşlar yuvalarına dönmeye başlar, bu nedenle 21 Mart diriliş ve barış günü olarak kabul edilir" diye konuştu.

Daha sonra halk oyunları ekibi gösteri sundu. Sivas Belediyesi Mehter Takımı'nın konserinin ardından İzcilik İl Temsilciliği öğrencileri tarafından il protokolüne yumurta verildi. Sivas Valisi Alim Barut ile Garnizon ve 5. Piyade Eğitim Tugay Komutanı Tuğgeneral Fatih Celalettin Sağır, ikram edilen yumurtaları tokuşturdu.

Barut ve Sağır'ın temsili olarak demir dövmesinin ardından nevruz ateşi yakıldı.

Daha sonra Barut, protokol üyeleri ve vatandaşlar  nevruz ateşinin üzerinden atladı.

Programın sonunda il protokolüne ve vatandaşlara pilav, ayran ve tatlı ikram edildi.

 

- Niğde

Kent Meydanı'nda düzenlenen etkinliğe, Vali Necmeddin Kılıç, Belediye Başkanı Faruk Akdoğan, Garnizon Komutanı Albay Ufuk Nayır, İl Emniyet Müdürü Ali Kemal Kurt öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Kutlamaların yapıldığı alanda Vali Kılıç ve beraberindekiler nevruz ateşini yaktı, demir dövdü. Halk oyunları ekibinin de yer aldığı etkinlikte, halaylar çekildi, protokol ve vatandaşlar kar yağışına rağmen ateş üzerinden atladı.

Odunların fazla olması nedeniyle kar yağışı altında nevruz ateşinden atlamakta zorlanan vatandaşlardan bazıları yerlerin ıslak olmasının da etkisiyle kayarak düştü.

Etkinlikte bin kişilik etli pilav ikram edildi. 

- Kayseri

Kayseri'de Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Sabancı Kültür Merkezi'nde yapılan etkinliğe, Vali Yardımcıları Mehmet Emin Avcı ile Erdoğan Aygenç, ERÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Murat Doğan ve çok sayıda davetli katıldı. 

İlk olarak ERÜ'de gerçekleştirilen Nevruz Dostluk Spor Turnuvası'nda dereceye giren yarışmacıların ödüllendirildiği etkinlikte protokol üyeleri geleneksel nevruz ateşinden atlayıp, demir dövdü ve yumurta tokuşturdu.

 

- Kırıkkale

Kırıkkale Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen kutlamalar, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Konuşmaların ardından Vali Yardımcısı Abdullah Arslaner ve beraberindekiler tarafından nevruz ateşi yakıldı ve temsili olarak demir dövüldü.

Daha sonra protokol üyeleri ve vatandaşlar nevruz ateşinin üzerinden atladı.

Tören yumurta tokuşturma ve Kırıkkale Ustalar Topluluğu'nun verdiği konserle sona erdi.

 

-Nevşehir

Nevşehir’de Cemil Meriç Sosyal Bilimler Lisesi’nde düzenlenen nevruz kutlamalarına, Vali Mehmet Ceylan, İl Jandarma Alay Komutanı Jandarma Kıdemli Albay Metin Alkaya, İl Emniyet Müdürü Metin Kalayoğlu ve çok sayıda davetli katıldı.

Açılış konuşmalarını yapıldığı kutlamalarda protokol üyeleri nevruz ateşinden atladı, temsili olarak demir dövdü.

 

- Elazığ

Elazığ'da kutlamalar kapsamında, Vali Murat Zorluoğlu, kurum ve kuruluş temsilcileri, öğrenciler ve vatandaşlar, mehter müziği eşliğinde İzzetpaşa Meydanı'ndan Ahmet Aytar Meydanı'na yürüdü.

Mehter takımının konseri ve halk oyunları gösterisiyle devam eden etkinlikte, Vali Zorluoğlu ve Elazığ Belediyesi Başkan Vekili Asım Nazırlı, temsili olarak demir dövdü.

Kutlamalar, nevruz ateşinin üzerinden atlanmasıyla son buldu.