Nilüfer Belediyesi Kütüphaneleri’nin 2013’ten bu yana düzenlediği “yılın yazarı” projesi sürüyor. Nilüfer’de 2018’in yazarı Sevgi Soysal olarak belirlendi.

2013 yılını Sabahattin Ali, 2015 yılını Aziz Nesin, 2016 yılını Yaşar Kemal, 2017 yılını da Orhan Kemal gibi yazarlara armağan eden Nilüfer Belediyesi, 2018 yılını da Sevgi Soysal’a adadı. 2018 yılının yazarı, Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Sevgi Sosyal’ın kızı Funda Soysal, Yılın Yazarı Sevgi Soysal Proje Danışmanı Semih Gümüş, Nilüfer Belediye Meclisi Üyesi Pınar Göz, Nilüfer Belediye Başkan Yardımcısı Bukle Erman ve Nilüfer Belediyesi Kütüphane Müdürü Şafak Pala’nın katıldığı toplantıda açıklandı.

Akkılıç Kütüphanesi’nde düzenlenen basın toplantısında 2018 yılını Sevgi Sosyal’a adadıklarını açıklayan Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey şöyle devam etti:

“2018’de yolculuğumuz, ilk kez bir kadın yazarla devam ediyor. Ama onu kadın oluşuyla değil, yine tüm zamanlara seslenen yazarlığıyla Nilüfer’de konuk edeceğiz. Sevgi Soysal, Türk edebiyatında öncü isimlerden biridir. Sevgi Soysal, yazarlığıyla ilgili mücadelesine, yaşadığı dönemin siyasî ve toplumsal baskılarının eşlik ettiği bir edebiyatçıdır. 12 Mart, Sevgi Soysal’ın yaşamı ve yazarlığı üzerinde derin izler bırakmıştır. Gözaltı, sıkıyönetim mahkemesi, sorgular, hapislikler. Yalnızca 40 yaşındaydı öldüğünde. Tüm bu yaşadıklarına rağmen, kendine bir an olsun gem vurmadı. Tıpkı bir radyo sohbetinde söylediği gibi, sürmekte ve sürecek olan hayatın tartışılmaz bir emekçisiydi Sevgi Soysal.Gündelik bir işti Onun için yazarlığı, yaşadığı gibi yazdı”.

Önceki yıllarda olduğu gibi bu yıl da yine binlerce Nilüferli’nin yılın yazarı etkinliklerinin takipçisi olacağına inandığını belirten Başkan Bozbey, her yaştan okurun Sevgi Soysal ile tanışacağını, onun kelimelerinden ilham alıp, hayatlarında yepyeni kapılar açacaklarını ifade etti.

Bozbey, proje kapsamında yıl boyunca düzenlenecek atölyelerle, kitap kapağı tasarım yarışmasıyla, öykü yarışmasıyla, Sevgi Soysal’ın dostlarıyla, onun yazarlığını anlatan buluşmalarla, katılımcıların kültür sanat dünyasının da zenginleşeceğine vurgu yaptı.

Edebiyat ve akademi dünyasının önemli isimlerinin her yılın yazarı projesinin sonunda gerçekleştirilen sempozyumda bir araya geldiğini belirten Başkan Bozbey sözlerini, herkesi etkinliklere davet ederek şöyle tamamladı:

“2018’de, Sevgi Soysal, ruhumuzun ince dokunuşlara hasretliğini kelimeleriyle giderecek. Bazen sıkıntısını yudumlayan bir kadının, tozluklu yaşlı adamla sohbetinden dem vuracak bu kelimeler. Eserlerindeki cümlelerinden ruhumuza akan bir cesareti ilmek ilmek işleyecek Sevgi Soysal. Ben Sevgi Soysal’ı ele alacağımız bu yıl, düzenleyeceğimiz tüm etkinliklere katılmaları için, siz basın mensubu dostlarımız aracılığıyla sesimizi duyan herkesi davet ediyorum.”

Basın toplantısına katılan Sevgi Soysal’ın kızı Funda Soysal, yaptığı konuşmayla herkesi duygulandırdı. Çok küçük yaşta kaybettiği annesini hatırlamadığını söyleyen Funda Sosyal, annesine ait bir kolyeyi takarak katıldığı toplantıda onu yeniden keşfetme sürecini anlattı.

Edebiyata ve annesiyle ilgili çalışmalar yapmaya lisedeki öğretmeninin yönlendirdiği ifade eden Funda Soysal, “Annem ile ilgili çok gecikmişlikler var. Annemin genç ölümünün hüznü kadar Türkiye’nin içinden geçtiği süreçlerin de bunda payı vardı. 2000’li yıllarla beraber genç neslin Sevgi Soysal okuması, bizim yaptığımız çalışmalarla yeniden canlandı diyebilirim. Annemin, kadının sesini, varlığını toplumun her kesiminde yansıtabilen bir yazar olduğunu düşünüyorum. Bu süreçte ben de annemi yeniden keşfettim” dedi.

Yıl boyunca drama, yazı, karikatür, resim ve okuma atölyeleri gerçekleştirilecek. Ayrıca Sevgi Soysal’ın bir romanı Liselerarası Kitap Kapağı Tasarım Yarışması’na konu edilecek. Öykü ödülü yarışmasının da düzenleneceği etkinlikler kapsamlı bir sempozyumla sona erecek. Nilüfer Belediyesi ayrıca Soysal için PTT iş birliğiyle kişisel pul ve zarf da çıkardı.