Şırnak’ın Cizre ilçesine bağlı Kurtuluş köyündeki 400 KVA gücündeki trafo, normal şartlarda 250 haneye yetecek kapasitede olmasına rağmen, köydeki 98 aboneye yetmeyince, patlayarak devre dışı kaldı.

DEDAŞ verilerine göre, kaçak elektrik kullanımının yüzde 97 düzeyinde olduğu belirlenen Kurtuluş köyündeki trafo patlayınca, köy bir anda karalıkta kaldı. Kış mevsimi olması nedeniyle ağırlıklı olarak ısınmanın geleneksel biçimde kömür veya odun yerine elektrikle yapılması ve kullanılan elektriğin tamamına yakınının kayıt dışı sağlanması nedeniyle patlayan trafonun devre dışı kalması, köy halkını fazlası ile etkiledi. DEDAŞ, devre dışı kalan trafonun yerine yenisini temin etmek için harekete geçmesine rağmen köy sakinleri önce Şırnak-Cizre karayolunu ulaşıma kapattı, ardından da "Neden sayaçlarımızı evlerin dışına alıyorsunuz" diyerek DEDAŞ’ın Cizre ilçe şefliğini bastı.

200 BİN KWH TÜKETİMİN YÜZDE 97’Sİ KAYIT DIŞI

Yaşanan bu durum nedeniyle mercek altına alınan Kurtuluş köyünde 98 abonenin elektriğini sağlayan trafonun 400 KVA gücünde olduğu ev bu trafonun normal koşullarda söz konusu trafoya 250 aboneye yetebileceği belirlendi. Sadece 98 abonenin bağlı olmasına rağmen trafonun ‘aşırı yüklenme’ nedeniyle patladığı ortaya çıktı. Bu da, köyde elektrik enerjisinin israf boyutunda kullanıldığı gerçeğini ortaya çıkardı.

Köydeki aylık elektrik tüketiminin 200 bin kWH olduğu, buna karşılık aynı köyde kayıt altındaki tüketimin 6 bin kWH olduğu, bunun ise yüzde 97 kaçak kullanım anlamına geldiği ortaya çıktı.

“ELEKTRİĞİ AMACINA UYGUN KULLANIN”

Kurtuluş köyünde patlayarak devre dışı kalan trafonun yerine DEDAŞ, aynı güçte yeni bir trafo taktı. Ancak bu kez de köylülerden bir grup, evlerin içerisinde bulunan elektrik sayaçlarının mesken dışına alınmasını engellemek için DEDAŞ’ın Cizre ilçe şefliğini bastı. Yaşanan olaylar, görevliler ile köylüler arasındaki diyalog sayesinde olay çıkmadan sonuçlandı. Ancak DEDAŞ yetkilileri, israf düzeyine varan aşırı tüketimin sürmesi halinde trafonun her an yeniden patlayabileceğine dikkat çekerek, elektrik enerjisini ısınmak için değil, amacına uygun olarak kullanılması uyarısında bulundu.