Norveç deniz ürünlerini tanıtmak üzere İstanbul’a gelen Norveç Ticaret, Sanayi ve Balıkçılık Bakanlığı heyeti, Beşiktaş’taki Balık ve Su Ürünleri Pazarını gezdi ve Eminönü’nde balık ekmek yedi. Türk usulü Norveç balığına bayılan Norveçliler, mangal başına geçmeyi de ihmal etmedi. Heyette yer alan Türk asıllı Norveçli Bakan Yardımcısı Dilek Ayhan, iki ülke arasındaki bağı güçlendirmek için elinden geleni yapacağını söyledi.

Norveç Ticaret, Sanayi ve Balıkçılık Bakan Yardımcısı Dilek Ayhan, Norveç Deniz Ürünleri Konseyi Türkiye Bölge Müdürü Maria Kivijärvi, Heggen, Norveç Ulusal Beslenme ve Deniz Ürünleri Araştırmaları Enstitüsü araştırmacıları Oyvind Lie ve Ingvild Graff ile Norveç Kraliyet Ailesi şefi Daniel Madsen’den oluşan heyet, Beşiktaş’taki Balık ve Su Ürünleri Pazarını ziyaret etti. Ziyarette bulunan heyet, balık ürünleriyle ilgili incelemeler bulundu. Misafir heyet üyeleri daha sonra balıkçılarla sohbet etti. Heyetteki isimlerden en büyük ilgiyi ise Türk asıllı Norveçli Bakan Yardımcısı Dilek Ayhan gördü.

“TÜRKİYE İLE NORVEÇ ARASINDAKİ BAĞI GÜÇLENDİRMEK İÇİN ELİMDEN GELENİ YAPACAĞIM”

Ziyaret ve inceleme hakkında açıklamalarda bulunan Norveç Ticaret, Sanayi ve Balıkçılık Bakan Yardımcısı Dilek Ayhan, Türkiye’de bulunmanın kendisi için güzel bir şey olduğunu belirtti. Bakan Yardımcısı Ayhan, “Ailem de Türk, Norveç’ten gelerek bu anı tekrar yaşamak benim için büyük mutluluk. Yanımda hem Norveç’ten şirketler hem de çok tanınmış bir şef getirdim. Denizcilik olsun, enerji sektörü olsun burada 2 ülke arasındaki ticareti geliştirmek için çaba gösteriyoruz. Türkiye’de deniz ürünlerine çok ilgi var ve gittikçe de artıyor. Ayrıca Norveç’ten yetkilileri getirmemin nedeni de burada ortamı ve pazarı tanısınlar istedim. Norveç’teki şirketlerden Türkiye’ye yönelen bir ilgi var. Dün de buradaki Ekonomi Bakanı Yardımcısı Yıldırım bey ile bir görüşmem oldu. 2 ülke arasında olan ticareti nasıl attırabileceğimiz üzerine görüştük. Yeni bir ekonomi ve ticaret komisyonu kurulacak. Bu sayede hem iş dünyasını bir araya getireceğiz hem de politik seviyemiz daha da artacak. Umarım 2 ülke birbirini yavaş yavaş tanımaya başlayacak. İyi çalışmaları da beraber başlatırız. Birçok sektörde çalışma başlatacağız. Norveç’ten tünel sistemini Türkiye’ye getireceğiz. Türkiye’deki farklı imkanlarla birlikte onları hep beraber yeni seviyelere taşıyacağız. Ben bu ülke arasındaki bağı güçlendirmek için elimden geleni yapıyorum. Burada bulunmak benim için gurur verici inşallah daha da güzel çalışmalar sağlayacağız” dedi.

Bakan Yardımcısı Dilek Ayhan ziyaretlerini sürdürdüğü sırada Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar da pazara gelerek Ayhan’ı ziyaret etti. Ardından Başkan Hazinedar ve Bakan Yardımcısı Ayhan ellerine somon balığı alarak basın mensuplarına poz verdi. Basın mensupları fotoğraf çekimi yaptığı esnada Bakan Yardımcısı Ayhan elindeki somon balığını yere düşürdü. Yere düşen balık, balıkçılar tarafından tekrar Ayhan’a verildi. Bakan Yardımcısı Dilek Ayhan ile oldukça samimi hareketler ve pozlar sergileyen Başkan Hazinedar daha sonra birlikte açıklamalarda bulundu.

“NORVEÇLİ BAKANIN HEDEF VE PROJELERİNİN PARÇASI OLMAKTAN MEMNUNİYET DUYARIZ”

Beşiktaş’ın İstanbul’un kalbi olduğunu ifade eden Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar, “Üstelik bizim pazarımızda heyeti ağırlamaktan mutluluk duyuyoruz. Tabi balık pazarları bizim pazarlar geleneğimizin önemli bir simgesidir. Onların da bu sıcaklıkları bizi çok memnun etti. Norveç ekonomik olarak kişi başına milli geliri en yüksek olan ülkelerden birisidir. Teknolojik olarak da çok ileri bir noktadır. En önemlisi balıkçılık ve petrol açısından çok ciddi bir altyapısı var. Bizim onlardan 3 tarafı denizlerle çevrili, balık popülasyonunun ve çeşitliliğinin her geçen gün azaldığı bir ülkede yaşıyoruz. Bütün zenginliğimiz her geçen gün kaybediyoruz. Bir taraftan da zenginliği artan bir Norveç var. Norveçli bakanımız da buradaki topraklarla bağını kopartmadan buraya dokunmak istiyor. Tabi bizde Beşiktaş Belediyesi olarak onun bu ülkemize dair bütün hedef ve projelerini parçası olmaktan büyük bir memnuniyet duyarız. Eğer sayın bakanımız bu noktada bir katkı sunmak isterse bizde Beşiktaş ile Norveç’te bir şehri kardeş şehir projesi olarak katkı sağlarız” diye konuştu.

Heyet İstanbul’da yaptıkları incelemelerin ardından öğlen yemeği için Eminönüne geldi. Norveçli heyet Eminönün’de Norveç uskumrusundan yapılan ekmek arası balıktan yedi. Norveç Ticaret, Sanayi ve Balıkçılık Bakan Yardımcısı Dilek Ayhan ve Norveç Kraliyet ailesinin ünlü yemek şefi Daniel Madsen, balıkların yapıldığı gemiye girerek ustalarla beraber balık kızarttı. Izgara başında ekmek arası balık yiyen Ayhan ve Madsen, balık ekmek fikrine ve lezzetine bayıldı.

Balık arası ekmeğin çok lezzetli olduğunu belirten Norveç Kraliyet ailesinin ünlü yemek şefi Daniel Madsen, "Sadece biraz baharatı az. Balık çeşitli baharatlarla daha lezzetli hale getirilebilir. Ancak ben bunu çok beğendim" dedi.

Norveç’te balığın ekmekle yenmediğini belirten Norveç Ticaret, Sanayi ve Balıkçılık Bakanlığının Türk Bakan Yardımcısı Dilek Ayhan ise "Çok beğendim. Çok farklı ve güzel bir lezzeti var. Norveç’te tuzu biraz daha fazla atıyorlar. Ama tadına bayıldım" ifadelerini kullandı.