ANKARA (AA) - İLHAMİ ERKILIÇ - Osmanlı'dan bugüne beğenilerek tüketilen, "bazı padişahların askerlere hediye olarak verdiği" söylenen Ankara simidinin, "coğrafi işaretle" tescillenmesi için yürütülen çalışmalarda sona gelindi.

Başkent’in her köşesinde satılan meşhur Ankara simidi, şehri gezmeye gelenlerin de yanlarında götürdüğü hediyelerden biri haline geldi. Öğrenci ve memur kenti olarak bilinen kentte, günde ortalama 600 bin simit satışı gerçekleştiriliyor.

Ankara Ticaret Odası(ATO), Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve Ankara Üniversitesi, halk dilinde "susamlı kebap" ve "gevrek" gibi adlarla anılan Ankara simidine coğrafi işaret tescili için Türk Patent Enstitüsü'ne (TPE) yapılan başvuru sonrası bu hedef doğrultusunda yürütülen çalışmalarda son aşamaya gelindi.

ATO Başkanı Salih Bezci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yöresel ürünlerin, coğrafi işaretle tescil edilmesindeki amacın, yöresel ürünlerin standart hale gelmesini sağlayarak, ekonomik değerlerini artırmak olduğunu söyledi.

Bu doğrultuda Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve Ankara Üniversitesi işbirliğiyle Ankara simidinin coğrafi işaretle tescillenmesi için çalışmaların devam ettiğini hatırlatan Bezci, "Coğrafi işaretin amacı geleneksel olarak üretilen ürünlerin geleceğe taşınabilmesi amacıyla üretim yöntemlerinin standart altına alınmasıdır. Bu sayede yıllar sonra aynı ürünü aynı tat kalitede bulmak mümkün olacak. Coğrafi işaretli ürünler, kırsal kalkınmaya ve bölge ekonomisine önemli katkılar sağlar" diye konuştu."

- Gerçek Ankara simidi bu belgeyle anlaşılabilecek

Bezci, bir fırının, firmanın ürettiği Ankara simidinin "coğrafi işaretli" olduğunu beyan etmesi, yani tüketiciye gerçek "Ankara simidi" adıyla satış yapabilmesi için tescil sürecinin ardından ATO önderliğinde yapılacak denetlemeden geçmesi gerekeceğini belirterek, yapılacak denetleme sonucunda Ankara simidinin özelliklerine uygun üretim yapanların, bunun satışını yapanların Ankara simidi ibaresi ve logosunu kullanabileceğini kaydetti.

Türk Patent Enstitüsüne (TPE), 2014'te Ankara simidi için yapılan coğrafi tescil işareti başvurusunun bu yıl içerisinde tamamlanacağı bildirildi.

- "Ankara simidi, diğer simitlerden daha lezzetlidir"

Ankara Pideciler ve Simitçiler Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ahmet Yalçın ise Ankara simidinin, diğer benzerlerine göre ayırıcı özellikleriyle çok daha lezzetli olduğunu söyledi.

Ankara simidi için kullanılan un, susam ve pekmezin kalitesine özel önem verdiklerini ifade eden Yalçın, şunları kaydetti:

"Simidin günlük ve taze olması ve hamurunun herhangi bir şoklamaya maruz kalmaması Ankara simidinin farkını ortaya çıkarıyor. Gerçek Ankara simidi çıtır ve esmerdir. Bu özellik Ankara simidini diğer simitlerden ayıran temel özelliklerden biridir. Özel un, pekmez ve susam da ayırıcı diğer özelliklerdir. Aynı zamanda parçaladığımız simit ayrı ve tane tane olması lazım. Böldüğünüz sırada çıtır ve gevrek oluşu Ankara simidinin özelliğini gösterir. Ankara simidini en güzel şekilde tanıtabilmek ve dışarıdan gelen misafirlerin ilgi odağı olması için simit üreticileriyle sürekli bir araya gelerek değerlendirme yapıyoruz."

- Tescil, beraberinde zam getirmeyecek

Yalçın, Ankara simidinin "coğrafi işaretle" tescillenmesinin ardından ekonomik olarak getirisinin artacağını, ancak bunun simide zam anlamına gelmediğini ifade etti.

Halen 11 gram Ankara simidinin 1 liradan satışının yapıldığını ve gündemlerinde zam olmadığını vurgulayan Yalçın, saraylara dayanan bir geçmişi bulunan Ankara simidini, her gün başta İstanbul olmak üzere Türkiye'nin değişik il ve bölgelerine gönderdiklerini sözlerine ekledi.