Mersin Nükleer Karşıtı Platformu (NKP) üyeleri, 15-16 Kasım tarihlerinde yapılan Mersin 5. Uluslararası Narenciye Festivali’nde açtıkları stantta topladıkları ’nükleere hayır’ imzalarını, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na gönderdi.

Merkez PTT önünde bir araya gelen NKP üyeleri adına açıklama yapan NKP Dönem Sözcüsü Seyfettin Atar, Narenciye Festivali’nde stant açarak binlerce vatandaşa ulaştıklarını söyledi. 5 binden fazla vatandaştan nükleere hayır kampanyası kapsamında imza aldıklarını belirten Atar, "Toplum olarak yok edilen tarım alanları nedeniyle köyden kente göçün yarattığı sonuçları bugün sosyal, ekonomik ve kültürel yok oluş ile fazlasıyla yaşıyoruz. Kentlerde kar hırsıyla düşük ücretlere ve güvencesiz çalışma şartlarına mahkum edilen işçiler iş kazalarına kurban verilirken, bu acıların vebali hepimizin boynundadır. Türkiye’nin enerji açığı yalanı ve enerji ihtiyacını nükleer enerji ile kapatılabileceği ısrarına karşı biz geleceğimizin nükleerde olmadığı ve yenilenebilir enerjinin dünyamız için doğru çözüm olduğu inancıyla bu mücadeleyi sürdürmekte kararlıyız. Akkuyu’da hukuksuz bir şekilde yapılması planlanan nükleer santral projesiyle ilgili ÇED raporu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından iki hafta önce halkın görüşüne açıldı. Ancak yaklaşık 4 bin sayfalık rapora itirazlar için sadece 10 günlük göstermelik bir süre tanındı. Ancak biz yılmadan, bıkmadan durmadan bu mücadeleyi sürdüreceğiz" dedi.

Akkuyu’da yapılan bir nükleer santralin hem Akkuyu’yu hem de tüm Türkiye’yi geri dönülemez felaketlere götüreceğini iddia eden Atar, "Nükleer enerjinin dünyada hala çözülemeyen, radyoaktif atıklarının depolanması, okuduğumuz kadarıyla Akkuyu’da çözülmüş olmasını da hayretle karşılıyoruz. Bütün dünyada gelişmiş ülkelerin vazgeçtiği bu teknolojiyi Akkuyu’ya getirmeyi planlayan firma, Rusya’daki Çernobil felaketinin sorumlusu olarak bilinen ve sicili skandallarla dolu bir firmadır. Akkuyu’da en son teknolojinin kullanılacağı söyleniyor ancak Japonya’daki Fukişima felaketi, en son teknolojilerin bile nükleer santrallerde felaketleri engelleyemediğini ortaya koymuştur. Her zaman dediğimiz gibi nükleer santrallerin güvenliğinden son nokta yoktur. Türkiye’de nükleer enerjiden elektrik üretimi gerekçe gösterilerek, Akkuyu’da, Sinop’ta, İğneada’da yapımı planlanan nükleer santral projelerinden derhal vazgeçilmelidir" diye konuştu.

Konuşmaların ardından NKP üyeleri, postane içine girerek topladıkları ‘nükleere hayır’ imzalarını Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na gönderdi.