ANKARA (AA) - ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Acar, terör ve her türlü şiddetin derhal ve hiçbir koşul olmaksızın durması gerektiğini belirterek, "Ülkemizin bir an önce barış ortamına kavuşması için toplumun her kesiminin çaba göstermesi gerekir. Üniversiteler olarak, bizler de çoğulcu demokratik düzenin ve toplumsal barışın korunması için üzerimize düşen görevlere sahip çıkmalıyız" dedi.

ODTÜ'nün 60. akademik yılı, ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen açılış töreniyle başladı. 

Törende konuşan Rektör Acar, şehitlere rahmet ve yakınlarına başsağlığı diledi.

Acar, Türkiye'de siyasi ve sosyal sorunların giderek yoğunlaştığı ve sıcak çatışmanın tırmandığı çok zor bir dönemden geçildiğinin altını çizdi. Acar, yıllardır güney sınırında yayılarak süren savaştan ve Suriyeli sığınmacıların ağırlaşan dramından etkilenen, ekonomisi tehlike sinyalleri veren toplumun, son üç ayda hızla tırmanan terör saldırıları ile sarsıldığını söyledi. 

Türkiye'de demokratik düzenin ve toplumsal barışın içinde bulunduğu en büyük tehdidin şiddet olduğuna işaret eden Acar, bunu bir araç olarak gören hak arayışının hiçbir toplum düzeninde kabul edilemeyeceğini vurguladı.

Acar, terör örgütünün haziran seçimlerinden sonra başlattığı saldırıların, toplumsal sorunların çözümüne yönelik olmadığının açıkça ortada olduğunu dile getirerek, "Şiddet, hele hele silahlı terör, siyaset kurumlarının işleyişinin ve toplumsal sorunların demokratik düzen içinde çözülmesinin önündeki en büyük engeldir"  diye konuştu. 

Geçmişte büyük bedellere neden olan terörün, bundan sonra da toplumun herhangi bir kesiminin sorunlarına çözüm olmayacağının ortada olduğunu vurgulayan Acar, şunları söyledi:

"Toplum barışının ve demokratik düzenin sürmesini isteyen herkesin talebi aynıdır. Terör ve her türlü şiddet derhal ve hiçbir koşul olmaksızın durmalıdır. Ülkemizin bir an önce barış ortamına kavuşması için toplumun her kesiminin çaba göstermesi gerekir. Üniversiteler olarak, bizler de çoğulcu demokratik düzenin ve toplumsal barışın korunması için üzerimize düşen görevlere sahip çıkmalıyız. Toplumun her düzeyinde, insan haklarına saygının, adalet, eşitlik ve demokrasi ilkelerinin yaşamımıza hakim olmasını talep etmek ve bu amaç için uğraş vermek akademik dünyanın bireyleri olarak hepimizin görevidir. Bilimsel birikimimizi kullanarak toplumumuzu sarsan ciddi sorunların çözümüne yönelik bilgi ve öneriler üretmek, bilimsel doğruları yaymak için özel olarak çaba göstermeliyiz."

- 7 Haziran seçimleri "gayri vaki" sayıldı

Kutuplaşmanın bir sonucu olarak 7 Haziran seçimlerinin adeta "gayri vaki" sayıldığına ve cumhuriyet tarihinde ilk kez seçim yenileme zorunluluğu ile karşı karşıya kalındığına işaret eden Acar, şöyle dedi:

"Ülkenin çok ciddi sorunlar yaşadığı bir dönemde, siyasi partilerimizin bir koalisyon hükümeti kuramamaları, toplumda ve siyasette kutuplaşmanın ulaştığı endişe verici düzeyi göstermektedir ve bu tablo geleceğe yönelik olarak daha da ciddi belirsizlikleri ifade etmektedir. Üniversitelere düşen görev, çoğulcu demokrasinin ilkelerini ve değerlerini topluma yaymaktır."  

- Öğrencilere "her gün yeni şeyler öğrenin" önerisi

ODTÜ'de geçen akademik yıl ve yeni öğretim yılını da değerlendiren Acar, Kuzey Kıbrıs Kampüsü'nün 10. yılını tamamladığını ve bininci mezununu verdiğini bildirdi. 

 Acar, Bilim, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin (BİLTEMM) geçen ay resmen kurulduğunu belirterek, merkezin ilk ve orta öğretimde müfredat, yöntem ve malzeme geliştirme ile öğretmen eğitimi konularında önemli bir katkı sağlayacağını aktardı. 

"ODTÜ 60. yıl" etkinlikleri için iletişim arayüzü olarak tasarlanan "http://60yil.odtu.edu.tr" web sitesinin de bugün açılacağını duyuran Acar, öğrencilerin bu siteden bilgi alabileceklerini, soru sorabileceklerini, anılarını ve fotoğraflarını paylaşabileceklerini anlattı. 

Rektör Acar, konuşmasında üniversitenin eğitim kalitesinin örnek alındığını ve uluslararası platformlarda kendisini kabul ettirdiğini söyleyerek, üniversiteye yeni katılan öğrencilere, "Seçtiğiniz bölümde eğitim alırken, ODTÜ’nün sunduğu tüm akademik, sosyal ve kültürel olanaklardan yararlanmak için çaba gösterin" önerisinde bulundu.  

Öğrencilere araştırmalarını, tartışmalarını ve sorgulamalarını tavsiye eden Acar, kişisel ve sosyal becerileri geliştirmek, her gün yeni şeyler öğrenmek ve deneyimler elde etmek için çaba göstermelerini istedi.

Özgürlüklerin herkese sorumluluk getirdiğini ifade eden Acar, "Farklı fikirleri dinleyin ve anlamaya çalışın, farklılıklara karşı hoşgörülü olun, insanlara anlayış ve saygı ile yaklaşın. Ne tür ve hangi nedenle olursa olsun, şiddet içeren ve başkalarının seçeneklerini kısıtlayan davranışlardan, üniversitenin faaliyetlerine ve çevreye zarar veren eylemlerden kesinlikle uzak durun. Çünkü, şiddet, zorbalık ve hoşgörüsüzlük, demokrasi ve özgürlük kavramıyla bağdaşamaz, kabul edilemez" değerlendirmesinde bulundu.