Ortadoğu Teknik Üniversitesi’nden (ODTÜ) URAP tarafından yapılan üniversite sıralama sistemine yönelik iddialarla ilgili açıklama yapıldı.

ODTÜ’den yapılan açıklamada, URAP’ın Türkiye kriterlerinde 2011 yılından bugüne kadar hiçbir değişiklik yapmadığı belirtilerek, “ODTÜ, URAP’ın son beş yıldır yayınladığı Türkiye sıralamalarının tümünde Hacettepe Üniversitesi’nin ardından ikinci sırada yer almaktadır. Dünya sıralamasında ise kriterler değiştirilmemiş, ancak veri kaynağı olarak yine Web of Science (WoS) tarafından sağlanan ve daha ayrıntılı bir veri tabanı olan InCites kullanılmıştır. Ayrıca şunu da belirtmek gerekir ki; sıralama sistemlerinin temelini bilimsel çalışmalar oluşturduğu için daha objektif ve gerçekçi sonuçlara erişmek adına gelişim ve değişim kaçınılmazdır” denildi.

ODTÜ’nün doktora öğrenci sayısı ile ilgili ise açıklamada, “ÖSYM verilerinde 2012 yılı için ODTÜ’nün doktora öğrenci sayısı 2 bin 100 yerine yanlışlıkla 4 bin 800 olarak verilmiştir. Bu yanlışlığı bildiğimiz halde URAP’ın Türkiye 2012 sıralamasında 4 bin 800 sayısını kullandığı iddiası gerçek dışıdır. Bu hatayı fark eden URAP; hatanın düzeltilmesini beklemiş ancak hata düzeltilmeyince tüm üniversiteler için bir yıl önceki verileri kullanmıştır. ÖSYM verisi değiştirilemeyeceği ve ODTÜ’nün haksız yere yüksek puan almaması için bu yöntem benimsenmiş ve sıralama tablosuna bu bilgi eklenmiştir. URAP web sayfasında bu sayılar ve ilgili açıklama yazılıdır” ifadelerine yer verildi.

ODTÜ’nün dünyadaki hiçbir sıralama kurumuna veri sağlamadığı vurgulanan açıklamada şöyle denildi:

“URAP’ın bu yönde bir çalışması olmadığı gibi dünyadaki hiçbir sıralama kurumu bir diğerinden veri almamaktadır. Bilindiği gibi THE (Times) sıralama kurumu Türk üniversitelerine ait yayın ve atıf sayıları dışında kalan verileri doğrudan üniversite rektörlüklerinden almaktadır. THE, yayın ve atıf sayılarını ise WoS veri tabanından almaktadır. Leiden sıralama kurumu ise kullandığı tüm verileri WoS veri tabanından almakta olup, üniversitelerden veya başka kurumlardan bilgi almamaktadır. ARWU (Shanghai) sıralama kurumu da WoS ve Nobel verilerini kullanmaktadır. Bugüne kadar dünyadaki sıralama kurumlarının URAP’tan herhangi bir veri talebi olmamıştır.”

URAP’ın dünyadaki sıralama kurumlarından üniversite bünyesinde kurulmuş olan tek kurum olmadığı kaydedilen açıklamada şöyle denildi:

“ARWU, Leiden, SciMago ve NTU da üniversitelerin bünyesinde kurulmuştur. THE ve QS özel şirketler olup, U-Multirank ise AB tarafından desteklenen bir projedir. URAP araştırma laboratuvarında iddia edildiği gibi onlarca araştırma görevlisi bulunmamaktadır. URAP bünyesinde çalışan 16 akademisyenin altısı araştırma görevlisidir. Bu araştırma görevlilerinin bir bölümü, lisansüstü çalışmalarını bilimsel üretim değerlendirme ve ölçümüne odaklı alanlarda (scientometrics) yürütmektedir. URAP ekibinin dünya ve ülke sıralamalarına yönelik yayınlanmış ve değerlendirme aşamasında olan bilimsel çalışmaları bulunmaktadır.”

ÖSYM’in URAP’ın veri kaynaklarından biri olduğu belirtilen açıklamada, “URAP, kurulduğundan beri üniversitelerimize ait verileri (öğretim üyesi sayısı, lisans ve doktora öğrenci sayısı) ÖSYM tarafından yayınlanan kamuya açık kaynaklardan derlemektedir. Veri kaynaklarındaki olası hataların ilgili üniversiteler tarafından düzeltilmesi beklenmelidir” ifadesi kullanıldı.

URAP için tahsis edilen bir bütçe bulunmadığı kaydedilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Devletin URAP için milyonlarını sarfettiği iddiası doğru değildir. URAP için tahsis edilmiş bir bütçe olmadığı gibi, çalışmalar scientometrics konusunda uzman öğretim üyesi ve araştırma görevlilerinin gönüllü katkılarıyla ve üniversitenin mevcut altyapı olanaklarıyla yürütülmektedir. URAP’ın çalışmaları için üniversite dışındaki herhangi bir devlet araştırma fonundan da destek alınmamaktadır.”