KONYA (AA) - Türkiye Sebze ve Meyve Halleri Federasyonu (TÜSEMKOM) Başkan Vekili Adnan Pirinç, bu yıl hava şartlarının yağışlı ve soğuk seyretmesi sebebiyle tüm ürünlerde fiyat artışları yaşandığını söyledi.

Aynı zamanda Konya Yaş Sebze ve Meyve Halleri Derneği Başkanlığı görevini de yürüten Pirinç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünya ikliminin giderek değiştiğini, bu durumun Türkiye'deki en önemli üretim bölgelerinden Antalya, Çukurova ve Konya'da ciddi şekilde hissedildiğini söyledi.

Geçtiğimiz günlerde özellikle Antalya bölgesinde şiddetli rüzgarla etkili olan yağışların ekili arazilere ve seralara büyük zarar verdiğini belirten Pirinç "Turunçgillerde don olayı yaşandı, üretici sıkıntıya girdi. Bu durum ise ürün miktarının azalmasına, talebin karşılanamamasına neden oldu. Bu nedenle fiyatlar yükseldi. Önümüzdeki dönemde özellikle portakal ve limonu biraz yüksek fiyatlardan tüketebiliriz" diye konuştu.

- Yeni mahsul fiyatları düşürecek

İklim değişikliğinin sebze ve meyveleri etkilediğine dikkati çeken Pirinç, "Bu yıl hava şartlarının yağışlı ve soğuk seyretmesi sebze ve meyve fiyatlarını yükseltti. Sebze grubu içinde olumsuz hava şartlarından en çok etkilenen ürünlerin başında patates ve soğan geliyor. Tarlalarda yaşanan sel ve don olayları nedeniyle rekolte azalınca, aralık ayından başlayarak fiyatlar yükseldi. Patatesin toptan fiyatı 90 kuruştan 2,7 liraya kadar çıktı" ifadelerini kullandı.

Yeni mahsulün piyasaya girmek üzere olduğunu vurgulayan Pirinç, "Bu nedenle fiyatların daha makul seviyelere düşeceğini bekliyoruz" dedi.

- "Sebze halleri modernleşsin" 

Adnan Pirinç, Türkiye'deki sebze hallerinin tarımı gelişmiş modern ülkelerdeki haller örnek alınarak yeniden dizayn edilmesi gerektiğinin altını çizerek, "Tarım ülkeler için stratejik öneme sahiptir. Konu bu nedenle de çok önemli. Biz hallerin lojistik merkezler haline getirilmesini istiyoruz. Türk tarımın ilerlemesi, ayrıca tüketicinin fiyat dalgalanmalarından etkilenmeden kaliteli ürüne ulaşması açısından bu büyük önem taşıyor" şeklinde konuştu.