Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, yılbaşının yaklaştığı bugünlerde ormanlık alanlardan kanunlara aykırı olarak fidan temin etmek isteyenler için uyarıda bulundu. Bakan Eroğlu, "Ormanlardan kaçak olarak fidan kesenler Orman Kanunu’na göre 10 yıla kadar ceza alabilir" dedi.

"AĞAÇ KESME, FİDAN DİK"

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, orman ve ağaç sevgisinin artırılması, çevre bilincinin geliştirilmesi ve ayrıca yılbaşı çamı olarak kullanılan çam, köknar, ladin gibi ağaçlarının usulsüz bir şekilde ormanlardan teminin önüne geçmek maksadıyla, ’Ağaç Kesme Fidan Dik’ sloganıyla vatandaşlara orman bölge müdürlükleri vasıtasıyla ücretsiz fidan dağıtacak. Eroğlu, bölge müdürlüklerine verdiği talimatla, ormanlarda bu tür usulsüz faydalanmalara meydan verilmemesi için her türlü tedbirin alınmasının istendiğini ifade ederek, vatandaşların fidan ihtiyaçlarının karşılanması için orman fidanlıklarına yönlendirilmesini istedi.

FİDANLIKLARDAN ÜCRETSİZ FİDAN TEMİN EDİLEBİLECEK

Fidanlıklardaki stok imkanları ölçüsünde fidanların vatandaşlara ücretsiz olarak dağıtılacağını vurgulayan Bakan Eroğlu şöyle devam etti:

"Dağıtılacak fidanlar 3 yaşına kadar olan tüplü fidanlardan oluşacak ve dağıtılan ilin iklimine uygun olacak. Daha boylu ve 3 yaşından büyük fidan isteyen vatandaşlar ise bedelini ödemek karşılığında yine bölge müdürlüklerine bağlı fidanlıklardan çamları temin edilebilecek. Yılbaşı çamı olarak kullanılan fidanların daha sonra uygun alanlarda toprakla buluşturulması için gerekirse bölge müdürlüğü personelinden yardım istenebilecek."

Yılbaşında kaçak ağaç kesimlerinin önüne geçmek için böyle bir uygulama yaptıklarını ifade eden. Eroğlu, "Yılbaşında ağaç kesme fidan dik, diyoruz. Fidan bizden, dikmesi sizden" dedi.

KAÇAK KESİMLERE KARŞI DENETİMLER ARTIRILDI

Özellikle her yılbaşında çam, köknar, ladin gibi ağaçların usulsüzce ormanlık alanlardan temin edileceği yönünde kurumlarına çok sayıda ihbar ve şikayetin geldiğinin altını çizen Eroğlu, kaçak kesim yapanlara karşı, motorize ekipler ve orman muhafaza memurları tarafından yapılan denetimlerin artırıldığını belirterek şöyle konuştu:

“6831 sayılı Orman Kanunun 14. ve 91. maddesi uyarınca devlet ormanlarında, yetişmiş veya yetiştirilmiş fidanları, kesmek, sökmek, ekim sahalarını bozmak, yaş ağaçları boğmak, yaralamak, tepelerini veya dallarını kesmek veya koparmak veya ağaçlardan yalamuk, pedavra hartama çıkarmak yasaklanmıştır. Bu maddelere aykırı olarak eylem yapanlar üç aydan beş yıla kadar hapis ve bin güne kadar adli para cezasıyla cezalandırılır. Suçun konusu fidan olması halinde ise verilecek ceza bir kat artırılır."

KAÇAK KESİM YAPANLAR 10 YIL CEZA ALABİLİR

Ormandan genç ağaç kesenlere 10 yıla kadar hapis cezasının uygulanabileceğini belirten Eroğlu, "Vatandaşlarımız kaçak kesim yapmamalı ve yapanları bölge müdürlüklerine bildirmeli" dedi.