KIRIKKALE (AA) - Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşarı Lütfi Akça, "Kent ortamında başı boş, sağlık açısından çeşitli riskleri taşıyan sokak hayvanlarıyla toplum arasındaki uyumu da sağlamak zorundayız. Bunu başka ülkelerin yaptığı gibi vahşi bir şekilde yapamayız" dedi.

Akça, Kırıkkale Valisi Ali Kolat'ı ziyaretinde yaptığı açıklamada, yaban ve sokak hayvanlarının korunmasına yönelik çalışmalarla ilgili sokak hayvanları konusunun şehirleşmenin bir problemi olduğunu söyledi.

Şehirler büyüdükçe sokak hayvanlarının da istenilmeyen şekilde arttığını dile getiren Akça, şöyle konuştu:

"Onlar da can ve canlı. Bakış açımız şudur. Bütün canlılar insana emanettir. İnsan en akıllı eşrefi mahlukattır. Bütün canlıların sağlığından, onların neslinin devamından da sorumludur. Sokak hayvanları da buna dahildir. Kent ortamında başı boş, sağlık açısından çeşitli riskleri taşıyan sokak hayvanlarıyla toplum arasındaki uyumu da sağlamak zorundayız. Bunu başka ülkelerin yaptığı gibi vahşi bir şekilde yapamayız. Onların canını gözetmek durumdayız. Onun için son 2 yıldır, bu problemin yoğun olarak büyükşehirlerden başlamak üzere sokak hayvanları için şimdiye kadar yapılanlardan çok daha modern, kapasite olarak geniş, hayvan sağlığı ve konforunu da sağlayacak şekilde projeler geliştiriyor ve belediyeleri destekliyoruz."

Akça, yaban hayvanlarıyla ilgili de özellikle avcıların, avcı birliklerinin, tabiatı seven duyarlı sivil toplum kuruluşlarının katkılarıyla özellikle yoğun kış şartlarında toplanan yemlerin ve yiyeceklerin gerektiği durumlarda helikopterlerle doğaya bırakıldığını vurguladı.

Bu sayede oradaki hayvanların açlıktan telef olmasını ve yırtıcı, olanların açlık nedeniyle köylere, şehirlere inip canlılara zarar vermesini önlediklerini belirten Akça, "Bu son 3-4 yıldır başlattığımız ve gerçekten de giderek ilginin arttığı bir çalışma oldu. Bu da çok faydalı olduğunu düşündüğümüz bir çalışma. Bunları geliştiriyoruz ve geliştireceğiz" dedi.

- 5 bin köye 5 bin gelir getirici orman projesi

2015 ile 2019 yılları arasında da 5 bin köye 5 bin gelir getirici orman projelerinin olduğunu vurgulayan Akça, "Bunu deklare ettik ve Başbakanlığa da ilettik. 5 bin köye oradakilerin gelir seviyesini artıracak, yerinde sosyal kalkınmayı sağlayacak 5 bin özel ağaçlandırma ormanı kurarak, köyde yaşayanlara belirli bir gelir sağlayacak şekilde dağıtarak, onların orada yaşamalarını sağlayacağız. Bu da önemli bir proje" diye konuştu.

Akça, Vali Kolat'ı ziyaretinin ardından polisevinde düzenlenen İl Koordinasyon Kurulu Toplantısına katıldı.