BANGUI (AA) - Orta Afrika Cumhuriyeti'nde resmi olmayan sonuçlara göre, devlet başkanı seçilen Faustin Archange Tuadera'nın 30 Mart'ta yemin etmesi öngörülüyor.

Yetkililer, Tuadera'nın, Catherine Samba Panza'nın yönettiği geçiş döneminin sona ermesinden bir gün sonra yani 30 Mart'ta yemin edeceğini açıkladı.

AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan uzmanlar, Orta Afrikalıların, yeni Devlet Başkanı Tuadera'dan görev sürecinde ülkenin en önemli 5 sorunu haline gelen, milislerin silahsızlandırılması, göçmenlerin ülkeye dönmesi, ulusal uzlaşmanın sağlanması, ordunun rehabilitesi ve işsizliğin yok edilmesi konularını çözüme kavuşturmasını beklediğini söyledi.

Dakar Üniversitesi'nde Kamu Hukuku Profesörü Arona Ndiaye, devletin tek otoriter güç olduğunu, bu yüzden de milisler etkisiz hale getirilmeden toplumsal barışın mümkün olamayacağını kaydetti.

Eski Eğitim Bakanı Timoleon Mbaikoua, ordunun rehabilite edilmesinin önemine değinerek, yaklaşık 8 bin askerle 2013'ten bu yana askeri kamplarda görev yapan Orta Afrika Silahlı Güçleri'nin (FACA) ülkenin güvenliğinden sorumlu olması için en kısa sürede yetkilendirilmesi gerektiğini savundu.

Güvenlik sorunu

Ekonomi uzmanı Alain Diab, Tuadera'nın seçilmesiyle çok sayıda yatırımcının girişimde bulunmak amacıyla beklediğine dikkati çekerek, "Tuadera, insanların güvenini yeniden kazanmak için büyük bir adımla sesini duyurması lazım. Ülkedeki ticaretin tekeli Müslümanların elinde ancak yeniden işe koyulmaları güvenlik ortamından geçiyor" dedi.

Bangui Üniversitesi profesörü Narcisse Waragua, ülkede huzur ortamı olmadan hiçbir şey yapılamayacağını bu yüzden güvenlik sorununun her şeyin önüne geçtiğini vurgulayarak ordunun daha açık talimatlarla işe koyulması gerektiğini dile getirdi.

Muhabir: Gülbahar Sayım