Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Sağlık Bakanlığı, Özbekistan Sağlık Bakanlığı, Özbekistan Sağlam Evlat Vakfı işbirliğinde 9. Plastik Cerrahi Ameliyat Projesi Özbekistan’ın Surhanderya vilayet merkezi olan Tirmiz şehrinde gerçekleştirildi. Proje kapsamında 691 çocuk muayene edilerek, 141 hastanın plastik cerrahi ameliyatları yapıldı.

Özbekistan’da plastik cerrahi ameliyatlarının 9’uncusu yapıldı. TİKA’nın destek ve koordinasyonunda Sağlık Bakanlığı, Özbekistan Sağlık Bakanlığı, Özbekistan Sağlam Evlat Vakfı işbirliğinde 9. Plastik Cerrahi Ameliyat Projesi Özbekistan’ın Surhanderya vilayet merkezi olan Tirmiz şehrinde düzenlendi. 15 Türk ve 16 Özbek sağlık personelinin katılımıyla Sağlık Haftasında 691 çocuk muayene edilerek, 141 hastanın plastik cerrahi ameliyatları yapıldı.

9 yıldır düzenlenen ve geleneksel hale gelen Plastik Cerrahi Ameliyatları Projesi önceki yıllarda Özbekistan’ın Buhara, Semerkant, Fergana, Karakalpakistan Özerk Cumhuriyeti ve Namangan şehirlerinde yapılmıştı. Bu yıl da önceki yıllarda olduğu gibi bölgede yaygın olarak görülen damak-dudak yarıkları, yanık ve doğum izleri ile şekil bozukluğuna sahip çocukların ameliyatları Türk ve Özbek doktorlar işbirliğinde Tirmiz şehrinde gerçekleştirildi.

Ameliyatlar öncesi hastanede düzenlenen açılış töreninde konuşan Sağlık Bakanlığı Yönetim ve Protokol Dairesi Başkanı Arif Çetin, Türkiye’nin en seçkin hastanelerinde çalışan hekimlerle Tirmiz şehrinde olmaktan mutluluk duyduklarını, bu tür organizasyonların her iki ülke dostluk ve kardeşlik bağlarının daha da güçlenmesine önemli katkılar sağlayacağını belirtti. Çetin, organizasyonun gerçekleşmesi için büyük gayret gösteren TİKA’ya teşekkürlerini iletti.

"İşbirliği devam edecek"

Surhanderya Vilayeti Vali Yardımcısı Mavluda Kabulova, projenin Tirmiz şehrinde düzenlenmesinin bölge halkı için çok önemli olduğunu ve projelerin sayısını artmasını beklediklerini kaydederek, organizasyonu destekleyen Türkiye ve Özbekistan Sağlık Bakanlıklarına ve TİKA’ya teşekkürlerini iletti ve ameliyatları gerçekleştirecek Türk ve Özbek doktorlara başarılar diledi.

TİKA Taşkent Koordinatörü Dr. Ali İhsan Çağlar da Tirmiz’de gerçekleştirilen ameliyatların hem TİKA’nın desteğiyle uzun yıllardır devam eden işbirliği projelerinin bir sonucu hem de aynı tarih ve kültür dairesine mensup Özbek ve Türk Halkının kardeşlik hukukunun bir sonucu olduğuna değinerek bugüne kadar olduğu gibi bundan sonrada TİKA olarak bu alandaki işbirliğini devam ettireceklerini söyledi.

Tirmiz Çocuk Hastanesinde gerçekleşen proje açılış törenine Tirmiz Vali Yardımcısı Mevluda Kabulova, İl Sağlık Müdürü Abdusamat Narkabilov, Hastane Başhekimi Nazim Diyarov, Sağlam Evlat Vakfı Surhanderya Başkanı Borihal Hocamkulova, doktorlar, çok sayıda hasta ve refakatçileri katıldı. Tirmiz’de yapılan ilk uluslararası sağlık organizasyonu olması sebebiyle Türkiye’den gelen sağlık ekibine yoğun ilgi gösterildi.

Tüm tıbbi malzemeleri ve ilaçları Sağlık Bakanlığı ve TİKA temin etti

Kapanış töreni ise, Türkiye Cumhuriyeti Taşkent Büyükelçisi Ahmet Başar Şen, TİKA Orta Asya ve Kafkaslar Dairesi Başkanı Dr. Ali Özgün Öztürk, Özbekistan Sağlık Bakanlığı Anne ve Çocuk Sağlığı Genel Müdürü Marat Sadıkov ve Sağlam Evlat Vakfı Başkan Yardımcısı Nazım Muminov’un katılımlarıyla Taşkent’te düzenlendi. Törende katılımcı doktor ve yöneticilere Türk mevkidaşları tarafından Teşekkürname verilerek başarı dileklerinde bulunuldu.

Kapanış töreninde konuşan Taşkent Büyükelçisi Ahmet Başar Şen, gerçekleşen ameliyatların başarılı bir kamu diplomasisi örneği olduğunu belirterek tüm sağlık personeline ve TİKA Başkanlığına teşekkür etti.

Bu yıl Surhanderya ve Kaşkaderya vilayetlerindeki hastaların tedavisinin yapıldığı söz konusu plastik cerrahi ameliyatlarıyla birlikte bugüne kadar 860 hastanın plastik cerrahi ameliyatının gerçekleştirildiği ve tüm operasyonlarda kullanılan tüm tıbbi sarf malzemeleri ve ilaçların Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı ve TİKA tarafından temin edildiği kaydedildi.