Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) koordinasyonuyla Özbekistan Maliye Bakanlığı uzmanlarına yönelik Türkiye’nin Emeklilik Sisteminin Tanıtımı Programı düzenlendi.

Özbekistan’da son yıllarda ekonomik kalkınma ve istikrarlı büyüme için yürütülmekte olan geniş kapsamlı reform çalışmalarına ülkemizce destek veriliyor. Bu kapsamda, Özbekistan Maliye Bakanlığı uzmanlarına Türkiye’de Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı koordinasyonuyla Türkiye’nin Emeklilik Sisteminin Tanıtımı Programı düzenlendi. Özbekistan Maliye Bakanlığı Emeklilik Fonu İcra Müdürlüğü Emeklilik Tayini, Metodoloji Geliştirme ve Başvuru İnceleme Bölümü Başkanı Zafarjon Hujaev başkanlığında Özbekistan Karakalpakistan Özerk Cumhuriyeti ve 8 farklı vilayetin Emeklilik Birimi yöneticilerinden oluşan heyet, Ankara ve İstanbul’da düzenlenen programa katıldı. Program kapsamında Hazine Müsteşarlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ve Emeklilik Gözetim Merkezi’nde (EGM) gerçekleştirilen sunumlara katılan heyete Türkiye’nin emeklilik sistemi hakkında bilgi verildi. Özbek heyet, Hazine Müsteşarlığı’nda Personel Dairesi Başkanlığı’nca yürütülen Hazine Müsteşarlığı Tecrübe Paylaşım Programı hakkında yapılan sunuma katıldı. Ardından, Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürlüğü Özel Emeklilik Dairesi ile Mali İzleme ve Değerlendirme Dairesi tarafından verilen Türk Sigortacılık Sektörünün Genel Tanıtımı, Özel Emeklilik Sistemi sunumlarına katılan heyet, SGK Strateji Geliştirme Başkanı Mühiddin Şahin tarafından ağırlandı. SGK Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürlüğü, Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü’nce verilen sunumlara katılan heyet, SGK Ankara İl Müdürlüğü’nü ziyaret etti.

Özbekistan’ın Ankara Büyükelçisi Ulfat Kadirov tarafından da kabul edilen heyete başkanlık eden Zafarjon Hujaev, Türkiye’deki emeklilik sistemini ve özellikle SGK’yı yakından takip ettiklerini ve programın Özbekistan emeklilik sistemi için önemli kazanımlara vesile olduğunu ifade etti.

Heyet, programını İstanbul’da Emeklilik Gözetim Merkezi tarafından gerçekleştirilen Bireysel Emeklilik Sistemi, EGM’nin Yapısı ve Faaliyet Konuları sunumlarına katılarak tamamladı.

TİKA işbirliğinde Özbekistan’da ekonomik reformların uygulayıcı kurumu olan Maliye Bakanlığı’nda görevli 10 Özbekistan Maliye Bakanlığı yetkilisi, Kasım ayında 1 hafa süre ile ülkemizde Türkiye’nin Mali Reform Sürecinin Tanıtılması programına katılmıştı. 2015-16 yılları içerisinde Özbekistan Maliye Bakanlığı personelinden oluşan toplam 150 Özbek yönetici ve uzmana maliye, hazine kurumları ve emeklilik konularında Türkiye’de hizmet içi öğretim programlarının düzenlenmesi planlandı.