Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı’nın (TİKA) organizasyonunda Özbekistan Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı ve Sağlam Evlat Vakfı işbirliği ile düzenlenen "Mutlu Aile" etkinliğinin altıncısı Fergana’da gerçekleştirildi.

TİKA, Özbekistan’da sağlık alanında gerçekleştirdiği projelerle faaliyetlerine devam ediyor. Bu çerçevede TİKA’nın organizasyonunda Özbekistan Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı ve Sağlam Evlat Vakfı işbirliği ile düzenlenen "Mutlu Aile" etkinliğinin altıncısı Fergana’da gerçekleştirildi. Prof. Dr. Deniz İşcen başkanlığında Türkiye’nin çeşitli üniversitelerinin plastik ve rekonstrüksiyon cerrahi ana bilim dalında görev yapan doktorlardan ve hemşirelerden oluşan 18 kişilik gönüllü ekip, 350 çocuk ve genç hastayı muayene etti. Fergana Çocuk Hastanesi’nde gerçekleşen muayenenin ardından tedavisine başlanılacak hastalar belirlendi. Yapılan ameliyatlarda 105 hasta sağlığına kavuştu. Dudak yarığı, damak yarığı, yanık, doğuştan gelen şekil bozuklukları gibi plastik cerrahinin müdahale alanına giren 105 hastaya operasyon gerçekleştirildi.

Özbekistan’ın Namangam, Andican, Fergana ve diğer komşu vilayetlerdeki hastaların bir araya getirilerek Fergana’daki Çocuk Hastanesi’nde gerçekleştirilen plastik cerrahi ameliyatları için gereken tıbbi ilaç ve malzemeler de Türkiye’den temin edildi. "Mutlu aile" sloganıyla gerçekleştirilen plastik cerrahi ameliyatları öncesinde Fergana Çocuk Hastanesi’nde düzenlenen törende konuşan Türkiye İnterplast Derneği Başkan Yardımcısı Prof.Dr. İşcen, Özbekistan’a altıncı kez gelmekten büyük bir mutluluk duyduklarını, bu tür organizasyonların tecrübe paylaşımı açısından çok önemli olduğunu ifade etti. Prof. Dr. İşcen, kardeş ülke Özbekistanlı çocukları muayene ederek ameliyat yapmanın kendileri için çok sevindirici olduğunu, burada kendilerini evlerinde gibi hissettiklerini dile getirdi.

Fergana Vali Yardımcısı Mavluda Hojaeva da, projenin Fergana’da gerçekleştirilmesinden büyük memnuniyet duyduklarını ifade ederek, özverili çalışmalarından dolayı Türk doktorlara teşekkür etti.

TİKA, Özbekistan ve Türkiye arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesi çerçevesinde yoğun bir şekilde faaliyetlerini sürdürüyor. TİKA, Özbekistan’da tarımdan sağlığa, mesleki eğitimden kültürel mirasın korunmasına birçok alanda gerçekleştirdiği projelerle iki ülke arasındaki tecrübe paylaşımı ve işbirliğine öncelik veriyor. Taşkent Kemik İliği Nakil Merkezi kurulması, Özbek sağlık personelinin Türkiye’de eğitim programlarına katılması, mobil klinik araçları alımı gibi projelerle sağlık alanında TİKA tarafından sürdürülen işbirliğine plastik cerrahi ameliyatı projesi de özel bir anlam katıyor. 2009 yılından bu yana yürütülen ve bu yıl 6.’sı gerçekleştirilen Plastik Cerrahi Ameliyatı Projesi ile toplam bin 460 çocuk ve genç muayene edilerek, durumu elverişli 471 çocuk ve gence plastik cerrahi ameliyatı yapıldı.