Günümüz inşaat teknolojisinde binaların hasar görüp görmedikleri en az 10 gün süren bir laboratuvar testinin ardından ortaya çıkarken, 1585 yılında ibadete açılan Manisa Muradiye Camisindeki sistem sayesinde binanın hasar görüp görmediği tek bir hareketle anlaşılıyor. Caminin mihrabındaki iki oluk içine dikine yerleştirilen mermer silindirlerin oyuğun içinde dönmemesi binanın hasar gördüğü anlamına gelirken, Muradiye Camisindeki deprem terazileri 429 yıldır hiç zorlanmadan dönmeye devam ediyor.

Osmanlı Devletinin baş mimarı olan ve eserleri hâla ayakta duran Mimar Sinan’ın Ege Bölgesindeki tek eseri Manisa Muradiye Camisi yıllara meydan okurken hergün yüzlerce misafirini de ağırlamaya devam ediyor. Mimar Sinan’ın ‘Ustalık eserim’ dediği Edirne Selimiye Camisinin küçültülmüş bir hali olan Muradiye Camisi mihrabının her iki köşesinde duran ve 429 yıldır dönen deprem terazileri ile de dikkat çekiyor.

TAŞ DÖNMEZSE BİNADA SIKINTI VAR DEMEKTİR

20 yıldır Muradiye Camisi imamlığını yapan Mehmet Turgut, caminin temellerinde bir sarsılma, çökme, bir sıkıntı bir problem olduğunda onu işaret eden ona haber veren iki silindir şeklinde döner mermer taşlar olduğunu belirterek "Bu taşlar döndüğü müddetçe caminin sağlamlığı konusunda herhangi bir sıkıntı yok demektir. Bu taşlar başka camilerde de var Bursa Yeşil Cami’de, Süleymaniye Camisinde de var. Başka bölgelerde de var bu taşlar. Bunlar dönmediğinde, demek ki cami veya tarihi eser, bir problem yaşamış demektir. Yani gereğini yapın anlamında bir işarettir. Bunlara mizan taşı denir. Ölçü taşıdır. Herhangi bir sıkıntıda, deprem, yangın ve savaşta felaketlerde bunlar sıkışır dönmezmiş. Bunlar döndüğü müddetçe camide bir problem yok anlamına geliyor. Ben 20 küsur yıldır bu camideyim. Misafirlerimize hep bu taşı gösteririz” dedi.

EDİRNE SELİMİYE CAMİSİNİN MİNYATÜRÜ

Cami hakkında da bilgi veren İmam Turgut, “Ayrıca, bizim bu camimiz Edirne Selimiye Camisinin bir küçültülmüşü, bir minyatürüdür. Aynı mimar rahmetli Koca Sinan’ın son eserlerindendir Manisa Muradiye Camisi. Selimiye’nin bir küçültülmüşüdür derler. Orada pencere sayısı 999, burada 99. Bu cami 429 yıllık bir cami. Zaman içinde çok sayıda restorasyon geçirdi ama camimizde herhangi bir göçük meydana gelmedi. Minarelerde 1950’li yıllarda problem olmuş restore edilmiş. Böyle ufak tefek yerleri restore edildi. Kalem işçilikleri elden geçirildi. Bunun gibi restorasyon çalışmaları yapıldı” şeklinde konuştu.

MURADİYE CAMİSİNİN TARİHÇESİ

Muradiye Camisi ve Külliyesi, Saruhan Sancağı’nda 13 yıl şehzade olarak bulunduktan sonra Osmanlı tahtına çıkan 3. Murat tarafından yaptırıldı. Caminin proje tasarımı Osmanlı Devletinin baş mimarı Koca Sinan olarak da bilinen Mimar Sinan’a ait. Yapımına 1583 yılında başlanan cami Sedefkâr Mehmet Ağa tarafından tamamlanmıştır. 1585 yılında ibadete açılan Muradiye Camisi, Mimar Sinan’ın Ege Bölgesi’ndeki bilinen tek eseridir. İki minareli, kesme taştan yapılmış ters T planlı cami, klasik Osmanlı mimarisinin en zarif örneklerinden biri.