Manisa Emniyet Müdürü Tayfur Erdal Ceren, hiçbir esnafa güvenlik kamerası takmaları konusunda baskı yapmadıklarını, sadece insanların huzur ve asayişleri için güvenlik kamerası takmaları konusunda tavsiyelerde bulunduklarını söyledi. MOBESE’lerden sonra suç oranlarının düştüğüne dikkat çeken Ceren, güvenlik kameralarının da suç oranlarını aşağıya çekeceğine inandığını ifade etti.

CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel’in İçişleri Bakanı Efkan Ala’ya yazılı soru önergesi vererek, Manisa esnafının güvenlik kamerası taktırmasının zorunlu hale getirildiğini belirtmesi üzerine başlayan tartışma devam ediyor. Dün Manisa Valisi Erdoğan Bektaş’ın, "Güvenlik kamerası taktırmak zorunlu değil, isteğe bağlı" şeklindeki açıklamasının ardından, Emniyet Müdürü Tayfur Erdal Ceren de kimseye güvenlik kamerası takmaları konusunda baskı yapılmadığını, kendilerinin esnafa tavsiyede bulunduklarını söyledi. Manisalı birçok esnaf da güvenlik kamerası uygulamasının oldukça verimli olduğunu belirterek, meslektaşlarını güvenlik kamerası takmaya davet etti.

Manisa’da toplam 52 adet MOBESE kamerası olduğunu kaydeden İl Emniyet Müdürü Ceren, bu sayıyı hem merkezde hem de ilçelerde artırmak için çalışma başlattıklarını söyledi. Konuyla ilgili olarak İçişleri Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü’nün belli bir ödenek ayırdığını dile getiren Ceren, MOBESE sayısının artacağını kaydetti.

MOBESE kameralarının belli bir caydırıcı etkisi olduğunu kaydeden Ceren, bunun yanı sıra iş yerlerinde güvenlik kamerası uygulamasının da insanların güven ve huzuru için önemli olduğunu söyledi. Manisa’nın, insanların güvenli ve huzurlu yaşadığı bir il olması için çalıştıklarını anlatan Ceren, “Bu amaçla Sayın Valimizle görüşerek bir valilik talimatı çıkarttık. Sadece para ile uğraşan mesela kuyumcular, zaten güvenlik kamerası takıyorlar. Biz bunlara bir de dışarıya bakan kamera takmalarını tavsiye ettik. Bankalar, döviz büroları, süpermarketler, büyük siteler için de aynı tavsiye söz konusu. Bu kameralar şart, caydırıcı oluyor. Bunun dışında pazar yerlerinde çalışma başlattık. Belediye ile görüşüp güvenlik kameraları taktırma düşüncemiz var. Camilerimize ayakkabı hırsızlığı ve diğer olaylar olmasın diye rica ettik. Okulların dış çevresine kameralar takılıyor” dedi.

Risk analizleri de yaptıklarını belirten Ceren, “Güvenlik kameralarını eczacıların da takmasını istiyoruz. Gece nöbetleri oluyor. Kırmızı yeşil reçeteli insanlar geliyor. Bir kısım psikopatın saldırılarına maruz kalabiliyorlar. Soygun ve girişimlerde bulunabiliyorlar” diyerek güvenlik kameralarının bu noktada caydırıcı ve suçlu veya suçluların bulunmasında etkili olduğunu dile getirdi.

GÜCÜ YETMEYENE BİR ŞEY DEMİYORUZ

Güvenlik kamerası taktırmaya gücü olmayan esnafa herhangi bir şey demediklerini dile getiren İl Emniyet Müdürü Tayfur Erdal Ceren şunları söyledi:

“Gücü yetmeyen esnaflara biz bir şey demiyoruz. Berbere, mahalle bakkalına veya kasaba gitsen kamera tak diye bir zorlamamız yok. Böyle bir düşüncemiz de olamaz. Para ile uğraşan, yüksek döngü olan yerlere kamera takma gibi bir düşüncemiz var. Biz bunları teşvik ediyoruz. Biliyorsunuz son zamanlarda meydana gelen olayların birçoğu güvenlik kameraları sayesinde aydınlanıyor. Çünkü art niyetli, suç işleyen kişiler yakalanacağını bildiği yerlerde kolay kolay suç işlemezler. Caydırıcı olur.”

“Bizim bu kameraları 24 saat izleyecek ve dinleyecek ne zamanımız ne de öyle bir düşüncemiz var” diyen Ceren şöyle devam etti:

“Sadece olay, şikayet olduğu zaman görüp bakmak istiyoruz. Vatandaş bir anlık olay oluyor, tarif edemiyor. İnsan eşkalini veremiyor ya da o an yanlış veriyor. Bu kameralarda 3-5 saniyelik bile görüntü olsa bizim için çok şey ifade eder. Ve o şahısların yakalanarak adliyeye sevk edilmesi ve delillendirilmesi son derece faydalı oluyor. Bu insanlarımıza kesinlikle eziyet değil. Bu insanlarımızın kamera takmasının birçok anlamda faydalı olduğunu düşünüyorum. Bununla ilgili odalarla ile de zaman zaman görüşüyoruz. Bazı yanlış anlaşılmalar oluyor. Herkes takacak mı takmayacak mı diye. Kesinlikle herkesin takmasına gerek yok. Kameraları sadece hırsızlık olayları olarak da düşünmemek lazım. Uyuşturucu, taciz, şiddet olaylarının hepsi engelleniyor. MOBESE’ler geldi suç oranları düştü. Vatandaşlarımızın da kamera taktırması durumunda suç oranları daha da düşecek. Gelişmiş ülkelerde aşırı derecede kamera var. İnsanlar kendileri takıyor zaten. Huzuru ve asayişi sağlama görevi bizim ama biz bu görevi vatandaşlarımız ihbarı ve el ele yaparak, en üst seviyeye çıkarmak istiyoruz. Umarım vatandaşlarımız anlayış ile karşılarlar.”

ESNAF DA GÜVENLİK KAMERASI İSTİYOR

Güvenlik kamerasının hem esnaf hem de vatandaş açısından önemli olduğunu kaydeden esnaf Önder Şenoğlu, “Kamera gerekli. Hem kendini koruyorsun hem de müşterini. Her yönden güzel bir uygulama” dedi.

Esnaf Hakan Sepeter ise “Güvenlik kamerası uygulamasını olumlu buluyorum. Esnaf olarak bizler şikayetçiyiz. Malzemelerimiz çalınıyor. Bu uygulamayı olumlu buluyorum bence şart. Her esnaf takmalı” şeklinde konuştu.