Adana’da yarım kalpli olarak dünyaya gelen 6 yaşındaki Ela Nur Güzel, Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi’nde iki kez yapılan ameliyatla hayatta kalmayı başardı.

Hatice (28) ile bir fabrikada işçi olarak çalışan Ali Güzel (32), 10 yıl önce birbirini severek evlendi. Çiftin bu evlilikten Tarık (9) ve Ela Nur (6) ismini verdikleri biri kız biri erkek iki çocukları oldu. Ancak, Ela Nur doğduktan sonra morarma ve sık sık öksürme problemi yaşamaya başladı. Baba ve anne hemen çocuklarını hastaneye götürdü. İlk götürdüğü hastane çocuğu Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi’ne sevk etti. Burada Ela Nur Güzel’i Çocuk Kalp ve Damar Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Hakan Poyrazoğlu muayene etti. Poyrazoğlu Güzel’e tıp dilinde "yarım kalp" olarak adlandırılan kalbinin yarısının fonksiyonlarının yerine getirmediği çalışmadığı bu nedenle akciğere kanı pompalanmadığı teşhisini koydu. Bunun üzerine Poyrazoğlu Güzel’i hastaneye alarak bir dizi tedavi uygulamaya başladı. Poyrazoğlu, tedavilerin ardından 2 yaşında Güzel’i ilk ameliyata aldı. Bu ameliyatta Güzel’in kalbinin hasarı biraz düzeltildi. 4 yıl sonra yapılan ikinci ameliyat ile Poyrazoğlu Güzel’in kalbine hayat dokunuşu yaptı.

"ELA NUR’UN KALBİ YARIM"

Doç. Dr. Poyrazoğlu, Ela Nur’u doğduğundan beri takip ettiğini belirterek, "Daha önce morarma şikayetiyle yanımıza geldi. Baktığımızda çocuğun kalbinin bir tarafının gelişmediğini gördük. Yani kalbinin bir tarafının gelişmemesi demek, kalp iki kısımdan oluşur, bir kısmı var bir kısmı yok. Ya da var olan kısım fonksiyonlarını yerine getiremiyor demektir. Yani tıp dilinde kalbin yarısı var yarısı yok. Yarısı iş yapıyor yarısı yapmıyor. Bu doğuştan olan birşey böyle çocukların şikayetleri, üfürüm, yorulma, morarma oluyor. Zaten doğduktan sonra yavaş yavaş ortaya çıkıyor. Ela’nın böyle bir problemi vardı. Biz Ela’nın ilk ameliyatında biraz düzelttik. Şimdi nihai ameliyatı yaptık. Bu ameliyatla kalbin yarısı olmamasına rağmen hayatını rahat bir şekilde sürdürür" dedi.

"HAYAT KURTARAN DAMAR EKLEMESİ YAPILDI"

Poyrazoğlu, kalbin iki bölümden oluştuğunu, bir bölümünün akciğere kan pompaladığını, bir bölümü ise sisteme yani, beyin, kol, böbrek dediğimiz diğer yerlere pompaladığına dikkat çekerek şunları kaydetti:

"Şimdi Ela Nur’da akciğere kan pompalayan kısım yok. Biz o kısmın yapacağı görevi direkt akciğere pompalamadan kanı kalbin içinde bir yöntemle önce boyun damarlarını akciğere yönlendirdik, dolayısıyla vücudun yarısını halletmiş olduk. Daha sonra üst kısım kanı kalbe hiç uğramadan direkt akciğere gidip temizleniyor vücuda atılıyordu, sonra da bu ameliyatta da alttan gelen kanı da bir damar ekleyerek akciğerlere yönlendirdik. Sonuçta vücudumuzdaki üst kısımdan alt kısımdan gelen kanlar hiç kalbe uğramadan direkt akciğere gidiyor, akciğerde temizlenerek sisteme atılıyor. Ela Nur’un kalbinin yarısı olmamasına rağmen bu damar eklemeleriyle morarması olmayacak, hayatını rahat yaşayacak, inşallah da uzun süre yaşayacak."

"ARTIK MORARMIYOR, ÇABUK YORULMUYOR"

Anne Hatice Güzel ise kızının eskiye oranla çok iyi olduğunu ifade ederek, "Doğudan bir hafta sonra kalbinde sorun olduğu ortaya çıktı. Kalbinde üfürüm var dediler. Sonra Balcalı’ya geldik. Sonra kalpten akciğere giden damar kan pompalamıyor dediler. Hakan Bey 4 yıl önce ameliyat yaptı. Bu duruma müdahale etti. Şimdi de yapay damar yapıldı. Ameliyat olmadan önce morarıyordu, ağladığı zaman öksürüyordu. Çok çabuk yoruluyor, sürekli başım ağrıyor diyordu. Şimdi çok şükür yoruluyorum, başım ağrıyor demiyor" diye konuştu.

Ameliyatın ardından hastaneden taburcu olan minik Ela Nur şimdi arkadaşları gibi koşup oynayabilecek.