Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun tasarruf önlemleri kapsamında, Başbakanlık genelgesiyle kamu kurum ve kuruluşlarının plaket sunumunda bulunamayacaklarını açıklaması, sektörde tepkiyle karşılandı.

Tasarruf önlemleri konusunda açıklama yapan Başbakan Ahmet Davutoğlu, plaket ve hediyelerle ciddi bir israf alanı oluştuğuna vurgu yaparak, “Başbakanlık genelgesiyle yerel yönetimler, valilik, diğer kurumlar plaket ve hediye sunumunda bulunmayacaklardır. Bunun yerine ağaç ve fidan dikimi olabilir” dedi. Başbakan Davutoğlu’nun bu açıklamaları plaket esnafı tarafından tepkiyle karşılandı.

“FATURASINI KESİP VERGİ VERİYORUZ”

İzmir’in tarihi Kemeraltı Çarşısı’nda plaket üretimi ve satışı yapan Kıymet Dumanlar bu uygulamanın kendilerini kötü yönde etkileyeceğini söyledi. Başbakanın en azından küçük esnafı da düşünmesi gerektiğini anlatan Dumanlar, şöyle konuştu: “Bu işi zaten kamu kurumlarına fatura karşılığı yapıyoruz. Dolayısıyla vergi veriyoruz ve devletimize de bir katkısı oluyor. Bu bize yol su elektrik olarak geri dönecektir herhalde. Bu uygulama bizi çok kötü etkiler. Sadece bizi de değil, malzemeciyi, kutucuyu, tahtacıyı da etkiler. Bu işe alternatif olarak bir şey söylesinler biz de onları yapalım. Bize de bir çözüm getirsinler. ‘Bunları sizden almayacağız ama sizin de ekonominize katkıda bulunacak başka ürünler çıkaracağız’ desinler biz de onlara entegre olalım. Bu uygulama en az ayda 1-2 bin TL etkiler bizi.”

“YÜZDE 50 ZARARIMIZ OLACAK”

Küçük esnaf olarak zaten ayakta durma mücadelesi verdiklerini ifade eden Fatma Lale ise “Başbakanın bu açıklaması, küçük esnafı büyük ölçüde etkileyecek” diye konuştu. Yıllar önce de böyle bir açıklama yapıldığını fakat uygulamaya konulmadığını hatırlatan Lale, şunları söyledi: “Bundan sonra çok fazla bir şeyin değişeceğine inanmıyorum ama nasıl bir yaptırım uygularlar onu da bilemiyorum. Aylık yüzde 50 civarında bir zararımız olacağını düşünüyorum. Bu da bizim için büyük bir rakam. Burada belki çoğu esnaf dükkanını kapatmak zorunda kalabilir. Nasıl geçinecek bu insanlar? Ben bu yöntemi onaylamıyorum. Başbakan böyle bir yöntem uygulayacağına yine insanları ağaç dikmeye teşvik etsin ama diğer yapılan işlere de müdahale etmesin.”