İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Basri Akyıldız, riskli yapı denetimi için başvuran vatandaşların binasının riskli olması durumunda kanunen 90 gün içerisinde yıkılması gerektiğine dikkat çekti.

Akyıldız, Kentsel Dönüşüm Kanununun ferdi müracaatları da içine alan bir yasa olduğunu söyledi. Ferdi müracaatların daha rahat işlediğini ifade eden Akyıldız, “Eğer vatandaşımız binasıyla ilgili lisanslı bürolara müracaatını yaptırdıktan sonra kentsel dönüşüm düşünüyorsa ya da yapısı riskli çıkıyorsa, devlet belli bir süre için vatandaşa kira yardımı ve uzun vadeli kredi sağlıyor. Yeni yapının yapılma sürecinde vatandaş inşaat harçları, otopark ücretleri gibi hususlardan muaf tutuluyor” dedi.

Vatandaşın riskli yapı denetiminde dikkat etmesi gereken hususlar olduğuna işaret eden Akyıldız, “Binasının riskli olup olmadığını öğrenmek için denetim yaptıranlar iyi düşünmeli. Yapı riskli çıktığı zaman geri dönüşü olmuyor. Riskli yapı tespitinden sonra artık süreç başlamış oluyor. Bina riskli ise, 90 gün içerisinde binanın kanunen yıkılması gerekiyor. Buna itiraz edildiğinde raporlar bilirkişi tarafından değerlendiriliyor. Bursa’da eski yapıların bir çoğu risk taşıyor. Bu tür yapıların değerlendirmeye girdikten sonra risksiz çıkma ihtimali çok düşük. Kentsel dönüşüm için kesin karar verdikleri zaman riskli yapı testi yaptırmaları daha faydalı olacaktır. Eğer sadece yapının riskli olup olmadığını öğrenmek istiyorlarsa, serbest çalışan bir inşaat mühendisi ile görüşerek bu incelemeyi yaptırabilirler” diye konuştu.

Bursa’daki kentsel dönüşüm projelerinin mahalli seçimler öncesi çok hareketli ve hızlı olduğuna dikkat çeken Akyıldız, “Seçimler öncesi birçok belediye kentsel dönüşüm projeleri ortaya koydu. Halka vaziyet planı çalışmaları gösterildi. Yerel seçimler öncesi bu tür projeleri gerçekçi bulmamıştık. Şu anda baktığımızda seçimler öncesi ile farklı bir durum yok. Yine belediyelerimizin belli projeleri var. Bu projeler olgunlaştıktan sonra kamuoyu ve meslek odalarıyla paylaşılıyor. Bu süreçte işlemesi gereken prosedürün işlemediğini düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

Yerel yönetimlerde riskli alan tespitiyle ilgili sıkıntı olduğuna da vurgu yapan Akyıldız, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Riskli alan tespiti bölgesel olarak yapılan zemin etütleriyle ilişkilendirilip riskli bölge ilan ediliyor. Aslında zemin etüdü yapıldıktan sonra zemin üzerindeki yapıların envanterinin çıkarılması, yapıların o zemine uygun veya riskli olup olmadığının tespit edilmesi gerekiyor. Şu ana kadar ortaya konulan kentsel dönüşüm projelerinde bu uygulama yapılmadı. Zemin analizleri yapıldı, ama binanın boyasına, sıvasına gözle bakılarak riskli olup olmadığı değerlendirildi. Bazı yerlerle ilgili ‘Bu bölgede kentsel dönüşüm yaparsak daha karlı olur’ mantığıyla hareket edildiğini düşünüyorum. Acil kentsel dönüşüme ihtiyacı olan mahallelerin dönüştürülmediğini düşünüyoruz. Zaman zaman belediyelerin bilgilendirme toplantılarına oda olarak biz de katılıyoruz. Bu toplantılarla kentsel dönüşüm ile ilgili bir yol kat edildiğini söyleyemeyiz. Umarız gerek genel seçim öncesi, gerekse sonrası için daha doğru yöntemlerle kentsel dönüşüm projeleri ortaya konulur.”