Erzurum’da 2 yıl önce milli kayakçının ölümünün ardından Uludağ’daki pistlerde Avrupai güvenlik tedbirleri alındı.

Otelciler Birliği, Kayak Öğretmenleri Derneği, jandarma ve belediye temsilcilerinden oluşan koordinasyon kurulu Uludağ’da üzücü kazalar yaşanmaması bir dizi tedbir aldı. Türkiye Kayak ve Snowboard Öğretmenleri Derneği Genel Başkanı Yahya Usta, pist güvenliğinin çok önemli olduğunu söyledi. Pistlerde rahat bir şekilde kaymak ve eğitim için gerekli imkanın sağlanması gerektiğini vurgulayan Usta, “Otelciler Birliği, Kayak Öğretmenleri Derneği, jandarma, belediyeler olarak Uludağ’da ne ne yapmamız gerektiği konusunda birtakım kararlar aldık. Şimdi bu koordinasyon kurulu kararlarını uyguluyoruz. Pist güvenliği için biz Kayak Öğretmenleri Derneği olarak her otelden 2 tane görevli talebinde bulunduk. Onlarla birlikte öncelikle yayaları kayak pistine almayacağız. Tabii kızak da olacak kar motoru da olacak. Bunlar çok büyük unsurlar. Ama bunların özel parkurları olacak. Aileler çocuklarını kızak pistine götürüp gönül rahatlığıyla eğlendirebilecek. Kar motoru bir hizmettir. Bunu göz ardı edemeyiz. Denizde nasıl ki jetsky bir hizmetse, kar motoru da burada önemli bir hizmettir. Ama kayak pistlerinde değil. Onlar için de farklı parkurlar belirlendi. Bunları oralara çekeceğiz. Biz burada kayak eğitimini daha rahat ve güvenli hale getireceğiz" dedi.

“TATİLCİLERİN HUZURU İÇİN ÇALIŞIYORUZ”

Yayaların kayak parkurunda dolaşmayacağını ifade eden Genel Başkan Usta, “Bu doğru değil. Ağlar çekeceğiz. Pist güvenliğini sağlayacağız. Biliyorsunuz 2 yıl önce Erzurum’da talihsiz bir kaza yaşandı. Bunları tekrar yaşamamamız adına, sakatlıkların önüne geçmek için pist güvenliğini sağlamamız gerekiyor. Ailelerin çocuğunu bize verdiği zaman içlerinin rahat olması gerekiyor. Ki burada öğretmen en önemli unsurdur. Şu an buna hazırız. Uludağ, Türkiye’de bir tane. Rakımı yüksek. Merkezi bir noktadayız. İstanbul’la uzaklığı 3 saat, Ankara 4 saat, İzmir 4.5-5 saat. Biz buraya gelen tatilcilere hizmet vermenin çalışmalarını yapıyoruz” diye konuştu.

“KIŞ TURİZMİNDE KAYAK ÖĞRETMENLERİ ÇOK ÖNEMLİ BİR FAKTÖRDÜR”

Son birkaç yıldır Uludağ’da kar sıkıntısı olduğunu kaydeden Usta, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Özellikle geçen yıl iyi olmayan bir sezon yaşadık. Ama şimdi gözümüz aydın. Geçen gün gayet güzel bir kar yağışı oldu. Kapasite şu an yüzde 70 civarında. Ancak yıl başında doluluk oranı yüksek. Temennimiz güzel bir yağış daha gelmesi ve güzel bir sezon geçireceğimize inanıyoruz. Hazırlıklarımız bu yönde. Biliyorsunuz eğitimciler çok önemli. Kayak öğretmenleri dağda, mekanik tesisler, otelciler ve eğitim adına 3 tane unsuru teşkil etmektedir. Ve bunu unutmayalım ki kış turizminde kayak öğretmenleri çok büyük bir faktördür. İnsanlar buraya kayak yapmaya ve öğrenmeye geliyor. Bunu onlara öğretecek arkadaşlarımız her yıl olduğu gibi üzerine düşen görevi yerine getirmeye hazır”.

Usta, Türkiye genelinde toplam 252 üyesi olan derneğin Bolu Kartalkaya, Erzurum’da Palandöken ve Sarıkamış ile Kayseri’deki Erciyes şubelerinin de olduğunu sözlerine ekledi.