Kocaeli’nin Kandıra ilçesinde hindi yetiştiriciliği ile uğraşan üreticiler, yaklaşan yılbaşı günü sofraların vazgeçilmezi olan hindileri temizlemek için hummalı bir çalışmanın içerisine girdi. Tüm hindileri satan üreticiler, yoğun talepten memnun olduklarını dile getirdi.

2014 yılının son günleri de geride kalmaya devam ederken, yılbaşı günü sofraları zenginleştirecek olan hindilere olan talep her gün artıyor. Kocaeli’nin Kandıra ilçesinde hindi yetiştiriciliği yapan köylüler ise yılbaşı öncesinde tüm hindileri satmanın mutluluğunu yaşıyor. Ellerindeki tüm hindileri satan yetiştiriciler, talebe göre hindileri temizleyip paketleyerek müşterilerine gönderiyorlar. Üreticiler tarafından yılbaşı öncesi, tanesi 80 ila 150 lira arasında satışı yapılan hindiler, doğan ortamda özenle yetiştirilip sofralara gönderiliyor. Kandıra’nın Akçaova köyünde eşiyle birlikte yetiştiricilik yapan Turhan Türk, “Kandıra hindisinin tescillenmesini ve böylece tüm ülke geneline ve yurt dışına hindilerimizi satmak istiyoruz” dedi.

4 yıldır hindi yetiştiriciliği yapan ve hindi yetiştiriciliğinin bir hayli zorlukları olduğunu söyleyen Turhan Türk, “Yılbaşına doğru biraz daha yoğun oluyor. Sipariş usulü çalışıyoruz. Bunla köy hindisi, merada yetiştiriyoruz. Müşteri potansiyelimiz iyi. Tarım Bakanlığının uygulaması gereği sadece kaplara ve elden müşterilere verebiliyoruz. Marketlere veremiyoruz. Bazı bölgelerde bunun yasaklamaları var. Bu sene bir hafta gibi bir süre verdiler biz de bu sürede bizim için, köylü vatandaş için çok iyi oldu” dedi.

Hindi etinin diğer etlere göre daha lezzetli olduğunu ve yiyenin bir daha yemek isteyeceğini belirten Türk, “Kilogram işi satış yapıyoruz, temizleyip müşteriye gönderiyoruz. Hindileri 1 günlükken alıyorum, buraya getirip yetiştiriyorum. Kümesimizin arkasında mera var orada doğaya salarak yüzde 80-90 doğal olarak yetiştiriyoruz. Sağlıklı yetişmeleri için aşıları var onları kullanıyoruz. Belirli zamanlar içerisinde, 15 günlük, 1 aylık, 2 aylık gibi aşıları var. 4 senedir bu işi yapıyorum ve şu anda 800 civarında bulunan tüm hindilerimi satmış durumdayım. Bunların hepsi sipariş” diye konuştu.

Hindi yetiştiriciliğini diğer köylülere de öneren Turhan Türk, “Herkes yapsın. Köylü vatandaşın en azından ekmek arasını çıkartabileceği şekilde ekonomisini düzeltir. Yapmak isteyen arkadaşlar olursa gelsinler yardımcı olalım. Bunun sermayesi, 100 ile 300 tane arası olursa bir 15 TL arasında sermaye gerektirir” ifadelerini kullandı.

Son olarak Türkiye genelinde tanınan ve Kandıra Hindisi olarak bilinen türün tescillenmesi konusunda Tarım Bakanlığından destek beklediklerini dile getirerek, ürettikleri hindileri hem yurt içine hem de yurt dışına satabilmenin önünün açılmasını istedi.