Manisa’nın Soma ilçesinin Yırcalı mahallesinde kesilen 6 bin zeytin ağacının ardından Danıştay’ın ‘yürütmeyi durduma’ kararı vermesiyle birlikte ağaç enkazlarının bulunduğu zeytinlik alanda sessizlik hakim sürüyor.

Yırcalı mahallesinde bir firma tarafından yapılması düşünülen termik santralin bulunduğu bölgedeki zeytin ağaçlarının kesilmesi, gözleri bir kez daha maden faciasının yaşandığı Soma’ya çevirdi. Geçen Perşembe günü şirket yetkilileri tarafından gece yarısı operasyonunda zeytin ağaçlarının kesilmemesi için nöbet tutan köylüler ile şirketin güvenlik görevlileri arasında arbede yaşandı. Arbede de, bir köylü başından yaralanmış, şirketin dozerleri alana girerek, 6 bin zeytin ağacını kesmişti. Yaşanan olayların ardından Danıştay, geçen günlerde ‘yürütmeyi durdurma’ kararı alarak, çalışmaların durmasını sağladı. Danıştay’ın kararın ardından şirket faaliyetleri durdu ve bünyesinde çalışan yaklaşık 50 güvenlik görevlisinin de işine son verdiği iddia edildi. Kararla birlikte bölgede sessizlik hakim olurken, kesilen zeytin ağaçlarının enkazı yürekleri burktu. Köylülerin kesilen ağaçların yerine yeni fidanlar dikti. Ayrıca, hasat döneminde bulunulması nedeniyle kesilen ağaçlardaki zeytinler dikkat çekti.

Tarım Bakanlığı’nda araştırmacı olarak görev yapan Zeytin Dostu Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Abidin Tatlı, enkaz bölgesinde incelemelerde bulundu. Burada açıklamalarda bulunan Tatlı, şöyle konuştu: “Temelde burada bölgenin yer altı kaynakları önem arz ediyor. Buna bağlı ülkenin ihtiyaçları karşılanması için Bakanlıkların çalışmaları var. Ama biz zeytin ve zeytinyağı sektörü olarak, sektörümüzün ana unsuru olan ağaçlarımızı korumak adına buradayız. Biz bu tür kayıplara tahammül edecek bir sektör değiliz. Bunların mutlaka uzlaşı ile bir planlama çerçevesinde masa başında oturularak yapılabilmeli. Sektörümüzün ana unsuru zeytin ağaçlarımızı hiçbir suretle katledilmesini biz uygun bulmuyoruz. Çünkü bunlar ölmez ağaçlar, sıradan bir ağaç değil. İnsan sağlığının teminatı ve güvencesi olan, kutsal kitaplarda, kutsal değerlerde her yerde zeytin ağacı anlatılır.”

“BİR ZEYTİN AĞACININ BÜYÜYÜP GELİŞMESİ 6 İLE 10 YILI BULUYOR”

Zeytin ağacının büyüyüp gelişmesinin 6 ile 10 yılı bulduğunu kaydeden Başkan Tatlı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Zeytin ağaçları tabi diğer meyvelerde olduğu gibi 5 ila 10 yıl ürün vermiyor. Zeytin ağaçlarına ölümsüz ağaç denmesinin sebebi 100 yıl meyve verip bin yıl yaşıyor olabilmesinden kaynaklanıyor. Binlerce yıl yaşıyor. Bizim gibi ortalama 15 nesli gören bir ağaç. Burada 30 ila 50 yaş aralığında ağaçlar mevcut. Çok eski olmamakla birlikte Türkiye’nin aktif ortalamasına tekabül araçlar var burada. Buraya fidan dikildi, fakat bunların ikame olması için 10 yıldan fazla süre geçmesi gerekiyor. Burası kamulaşmış bir alan o ağaçların da orada çok fazla yaşayabileceğini pek varsaymıyorum. Bölge halkı olarak bizler de elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Tabi bunlar büyük kayıplar. Bu kayıpların artmasından endişe ediyoruz.“