ANKARA (AA) - Milli Eğitim Bakanlığınca Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliğinde yapılan düzenlemeyle özel okullar için verilecek teşvikte göz önüne alınacak kriterler yeniden belirlendi. Genel puanlamada öğrencinin akademik başarısı daha az etkili olacak, ailenin toplam geliri ise daha fazla dikkate alınacak.

Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürü Ömer Faruk Yelkenci, bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanan Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliğinde yapılan değişikliklere ilişkin AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Yönetmelikte özel okullar ile buralara devam edecek öğrencilere verilecek teşvikle ilgili sistemde bazı değişiklikler yapıldığını bildiren Yelkenci, bu konuda kılavuz yayımlayacaklarını, ağustos ayı içinde de eğitim öğretim teşviki için öğrenci başvuruları almaya başlayacaklarını belirtti.

Yelkenci, ilgili tebliğin yayımlanmasıyla öğrenci başına teşvik miktarını ve öğrenci sayılarını belirleyerek kamuoyuna duyuracaklarını söyledi. 

-"Velinin maddi durumu daha çok etkili olacak"

Eğitim ve öğretim desteğinden yararlanmak isteyen okul ve öğrencilerin müracaatlarının ağustos ayı içerisinde MEBBİS ve e-Okuldaki modül üzerinden alınacağını bildiren Yelkenci, "Eğitim ve öğretim desteği verilecek asil öğrenciler eylül ayı içerisinde tespit edilecek" dedi.

Eğitim öğretim desteğinden yararlanacaklar için dikkate alınacak kriterlerde düzenlemeye gittiklerini anlatan Yelkenci, geçen yıl öğrencilerin akademik başarısının toplam puanlamayı yüzde 50 oranında etkilediğini, bu yıl ise bu oranın yüzde 26'ya düşürüldüğünü söyledi.

Yelkenci, yeni düzenlemeyle ilgili şu bilgileri aktardı:

"Ailenin toplam gelirinin genel puanlamada oranı, geçen yıl yüzde 10'du bu yıl yüzde 34'e çıkarıldı. Ailede öğrenim gören diğer çocukların oranı ise geçen yıl yüzde 22 iken bu yıl yüzde 20 olarak yeniden belirlendi. Ailede öğrenim gören diğer çocuklar başlığına ise 'açıköğretim veya askeri okul öğrencisi' kriterini de ekledik. Anne ya da babanın MEB personeli olması durumu da yeni bir kriter olarak düzenlemeye eklendi. Puanlama sistemine yeni düzenleme getirerek maddi durumları itibarıyla daha çok ihtiyacı olan ailelere öncelik tanımayı amaçlıyoruz."

-Velilere "kayıtları kontrol edin" uyarısı

Eğitim ve öğretim desteğinden yararlanacak öğrencilerin e-Okulda oluşturulan modül üzerinden tercihlerine uygun okula yerleştirileceğini anımsatan Yelkenci, teşvikten faydalanan öğrencilerin eylül ayı içerisinde başka bir okula nakil olmaları halinde bu haklarını kaybedeceklerini bildirdi.

Yelkenci, eylül ayından sonra ise nakil yapılan okulun teşvik kapsamında bulunması durumunda, öğrencinin eğitim-öğretim teşvikinin devam edeceğini söyledi. 

Ailelere eylül ayı içerisinde öğrencinin özel okula kaydının veya naklinin yapılıp yapılmadığını kontrol etmeleri uyarısında bulunan Yelkenci, kaydın yapılmaması halinde öğrencinin destek hakkının olmayacağına dikkat çekti.

-"Yüzde 51'den az burs alan öğrenciler de destek alabilecek"

Genel Müdür Yelkenci, yeni düzenlemeyle eğitim ve öğretim desteği verilen okullarda ücretsiz veya yıllık ücretin yüzde 51’i ve üzerinde burslu okuyan öğrenciler için eğitim ve öğretim desteği verilmeyeceğini ancak bursu bu oranın altında olanların destekten yararlanabileceğini kaydetti.

Yönetmelikte yapılan önemli bir değişiklikle eğitim ve öğretim desteği kapsamında inceleme ve soruşturma geçirip ikinci kez ceza alan özel öğretim kurumlarının bir yıl süreyle kapsam dışı tutulmasının getirildiğini bildiren Yelkenci, şöyle konuştu:

"Teşvikle ilgili uygulamalarda cezayı hak edecek işlemler yapan okullar, aynı cezayı ikinci kez alırsa bir sonraki yıl için teşvik kapsamı dışında tutulacak ancak o yıla kadar teşvik alan öğrencilerin hakları devam edecek. Bir yıllık ceza sonrası o okullar teşvikle öğrenci alabilecek. 

Geçen yıl en çok şikayet aldığımız konulardan biri teşvikli öğrencilerin kaydında oldu. Okul, teşvikli öğrenci alacağına dair başvurusunu yapmasına rağmen boş kontenjanını ücretli öğrencilerle doldurduğu için teşvikini o okulda kullanmaya hak kazanmış öğrenci kayda gittiğinde 'yerimiz yok sizi kaydedemiyoruz' diyor. Özel okul, eğitim-öğretim desteği kapsamında öğrenci almayı Bakanlıktan talep ettiği için öğrenciyi kaydetmek durumunda. Desteğe hak kazanan öğrencilerimizin mağdur olmaması için böyle bir tedbir getirmiş olduk."

Özel okulların daha önce haftalık ders çizelgesinde belirtilen saatler dışında ve sadece cumartesi günleri valilik izni ile takviye kursu açabildiğini anımsatan Yelkenci, "Yapılan düzenlemeyle isteyen özel okullar kendi öğrencileri için cumartesi günlerinin yanı sıra pazar günleri de takviye kursu açabilecek. Bu hem sektörden bize iletilen bir talepti hem de özel okulları devlet okullarının verdiği hafta sonu takviye kursu hizmeti ile uyumlu hale getirmiş olduk" diye konuştu.