DİYARBAKIR (AA) - Çözüm Süreci'nde silah bırakma sorumluluğunu yerine getirmeyip kırsaldaki saldırılarını şehirlere taşıyan PKK'lı teröristlerin etkisiz hale getirilmesi için TSK ve emniyet unsurlarınca düzenlenen operasyonlar, Diyarbakır'ın Sur ile Şırnak'ın İdil ve Mardin'in Derik ilçelerinde sürüyor.

Barikatların kaldırılması, çukurların kapatılması, tuzaklanan patlayıcıların imhası amacıyla ilk olarak Muş'un Varto, Mardin'in Nusaybin, Derik ve Dargeçit ile Diyarbakır'ın Silvan ilçelerinde gerçekleştirilen operasyonlar tamamlandı.

Ardından 14 Aralık 2015'te Şırnak'ın Cizre ilçesinde başlatılan 2. Ordu Komutanı Orgeneral Adem Huduti tarafından yönetilen, "Şehit Jandarma Astsubay Kıdemli Çavuş Burak Demirci" ve Silopi ilçesindeki "Şehit Polis Muhammet Onur" operasyonları başarıyla son buldu.

Diyarbakır'ın Sur ilçesinde Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi'nin hayatını kaybettiği, polis memurları Ahmet Çiftaslan ve Adem Erdur'un şehit edildiği saldırının ardından Cevatpaşa, Fatihpaşa, Dabanoğlu, Hasırlı, Cemal Yılmaz ve Savaş mahallelerinde uygulanan sokağa çıkma yasağı sonrasında başlatılan "Bayrak-12 Sur Müşterek Özel Birlik Operasyonu" ise tamamlanma aşamasına geldi. 28 Kasım'dan bu yana devam eden operasyonların yüzde 98'i tamamlandı.

Şırnak'ın İdil ilçesinde de 18 Şubat'ta TSK ve emniyet unsurlarınca düzenlenen "Şehit Özel Harekat Polisi Ersin Yıldırım Operasyonu" başarıyla devam ederken, Şırnak il merkezi ile Mardin'in Nusaybin ve Hakkari'nin Yüksekova ilçelerinde de halkın can ve mal güvenliğini tehdit eden teröristlere yönelik önümüzdeki günlerde operasyon yapılması bekleniyor.

Operasyon beklenen yerleşimler

AA muhabirinin, güvenlik kaynaklarından aldığı bilgiye göre, Şırnak merkezde teröristlerce Dicle, Yeni, Bahçelievler, Yeşilyurt, Cumhuriyet ve İsmet Paşa mahallelerinde kazılan çukurlara ve kurulan barikatlara 500 dolayında el yapımı patlayıcı tuzaklandı.

Tahrip gücü yüksek el yapımı patlayıcılar yerleştirilerek tuzaklama yapılan kent merkezindeki 6 mahallede, 400'ü terör örgütü PKK'nın dağ kadrosundan 500 dolayında terörist olduğu belirtiliyor.