Kağıthane Belediyesi Hasbahçe Söyleşileri’ne konuk olan Prof. Dr. Mehmet Çelik, Ortadoğu’yu anlattı. Çelik, “Batı, Ortadoğu’ya düşman olmamız için çalıştı” dedi.

Kağıthane Belediyesi Hasbahçe Söyleşileri’nin bu yıl ki ilk konuğu Prof. Dr. Mehmet Çelik oldu. Kağıthane Şehir Müzesi’nde düzenlenen konferansta Çelik, Ortadoğu’yu anlattı. Türk tarihinin yanlış yorumlandığını iddia eden Çelik, Türkiye tarihi hakkında önemli bilgiler verdi.

“BATILILAR, ARAPLAR İLE ARAMIZI BOZDU”

Batılı devletlerin 1980’li yıllara kadar Arap ülkeleri ile Türkiye’nin arasını bozuk tuttuğu iddiasında bulunan Çelik, “Osmanlı Devleti bir dönemin deviydi. Bu kadar büyük bir tarihimiz varken, bunu inkar etmemiz çok büyük yanlışlık olur. Cumhuriyet rejiminin ilk yıllarında, Osmanlı tarihini kabul etmemeyi herkes gibi ben de kabul edebilirim. Çünkü o zamanlar rejimin oturması gerekiyordu. Herhangi bir çatlak sesin çıkması devletin geleceği açısından zarar verebilirdi. Aradan 10 yıl geçtikten sonra hatta yıllar geçtikten sonra Osmanlı tarihine düşman gözüyle bakmak kendi tarihimize yapılmış bir haksızlık olur” dedi.

“DEVLET KURMA YETENEĞİMİZİ LOZAN İLE ELİMİZDEN ALDILAR”

“Türk Milleti tarihte devlet kurma yeteneği olan bir ırktır” diyen Mehmet Demir, “Dünyada başka bir ırkta olmayan bu özelliği Lozan Antlaşması’nda bizim elimizden aldılar. Bizim devlet kurma damarlarımızı bu antlaşmada kopardılar. Türklerin ve Osmanlı’nın büyümesindeki en önemli faktör; biz fethettiğimiz toprakları vatan benimsedik. Ancak diğer ülkeler fethedilen toprakları sömürge bellediler. İngiltere kendi ülkesini adanın dışına taşırmadı veya Fransa yarım adanın dışına çıkmadı. Zamanında Osmanlı bir markaydı bu markayı Amerika kabul etmişti. 1930 yılında bile bu böyleydi. Amerika ile imzalanan bir antlaşmada onlar bize kendi gemilerinde Osmanlı bayrağını taşımak için para ödüyordu. Çünkü o bayrağı gören bir korsan o geminin yanına yanaşmaya cesaret edemezdi. Biz böyle bir milletin torunları olarak Osmanlı Devleti’ni ve tarihini yok sayamayız” şeklinde konuştu.

“ORTADOĞU’YU PARÇALAMAYI PLANLADILAR”

Arap dünyası ile Türkiye’nin arasındaki ilişkileri değerlendiren Çelik, “ Yıllardır Araplarla aramız bile bile bozuldu. Biz onlarla alışveriş yapmaya bile çekindik. Hatta top oynamaya bile çekindik. Bunun tek nedeni laiklik zedelenir şeklideki yaklaşımdı. Bir futbol maçı laikliği nasıl zedeler anlamak mümkün değil. Senin komşun olan yanı başındaki bir Suriye ile ekonomik alışverişte bulunman nasıl oluyor da laikliğine zarar veriyor. Tam 80 yıl boyunca bize bu düşünce aşılandı. Turgut Özal zamanında bu düşünce yıkılmaya başlasa da; batılı devletlerin türlü oyunları ile bu düşünce de tam anlamıyla yıkılamadı. Rahmetli Özal, İstanbul kıyılarındaki bazı evleri Araplara satıyor ve Arapların ülkemizde yatırım veya harcama yaparak ülkemize para kazandırmasını amaçlıyordu. Ama batılı devletlerin maşası durumundaki bazı basın kuruluşları ‘Ülkemizi Araplara satıyorlar, laikliği yıkacaklar’ şeklinde saçma sapan haberlerle Arapları ülkemizden kaçırdılar. Eğer bu alışverişle laiklik zedeleniyorsa İngiltere’de yüz binlerce Arap turist para harcıyor. Onların niye laikliğine bir şey olmuyor. Bu gerçekten pis bir tezgahtır. Ortadoğu’yu parçalamak ülkeleri birbirine düşürüp bu bölgedeki önemli kaynakları kendine aktarmanın planlarıdır” diye konuştu.

Kağıthane Belediye Başkanı Fazlı Kılıç, “Bugün burada çok önemli bilgiler edindik. Bunları bizimle paylaşan değerli tarihçimiz Mehmet Çelik beye çok teşekkür ederim. İnşallah bundan sonraki programı Gültepe Kültür Merkezi’nde daha fazla kişinin katılımıyla yaparız" dedi.