Prof. Dr. Bingür Sönmez’in silahla yaralanmasına ilişkin dava, bugün Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Kars Adliye Sarayı’nda görülen davaya, tutuklu sanıklar eski Sarıkamış Belediye Başkanı İlhan Özbilen, Özcan Taş, Sönmez’in avukatları Erkan Karagöz, Necati Bölükbaşı, İlhan Özbilen’in avukatları Aydın Alkan ve İbrahim Baştimar katıldı.

Bingür Sönmez’in İstanbul’dan talimatla ifade verdiği mahkeme sonrası açıklama yapan Sönmez’in avukatı Erkan Karagöz, “Bugün ilk duruşması yapıldı. Bingür Sönmez beyin davasının bugünkü duruşmasında tanıkların bir kısmının beyanları gelmişti bir kısmının gelmemişti. Beyanı gelmeyen tanıkların beyanlarının beklenmesine karar verildi. Yine duruşmadaki önemli kararlardan birisi sanıkların tutukluluk hallerinin devamı. Sanıklar, söz konusu iddianamedeki suçu işlemediklerini iddia etti. Bu doğrultuda daha önceki savunmalarını tekrar ettiler. Avukatları meslektaşlarımız sanık avukatları da yine müvekkillerini savunma doğrultusunda beyanlarda bulundu. Duruşma, şubat ayının 17’sine ertelendi” dedi.

“İKİ SANIĞA AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET HAPİS CEZASI İSTENİYOR”

Karagöz, iddianameye göre, her iki sanık içinde adam öldürmeye teşebbüsten ağırlaştırılmış müebbet talep edildiğini belirterek "Sanıklardan Özcan Taş’ın söz konusu eyleme yardımcı olması nedeniyle yardım suçundan cezalandırılması talep ediliyor. İlhan Özbilen’in adam öldürmeye teşebbüsten, her iki kişinin de ağırlaştırılmış müebbet hapis isteniyor. Savcılığın iddia makamının talebi bu” diye konuştu.

“BİNGÜR SÖNMEZ ŞİKAYETÇİ OLDUĞUNU BELİRTTİ”

Sönmez’in şikayetçi olduğunu ifade eden Karagöz, “Çok fazla zaman alacağını zannetmiyorum. Birkaç duruşma sonra sonuçlanabilir. Şu an tanık beyanları bekleniyor. Olaya tanıklık eden savcılığın ifadesini aldığı, ama bu aşamada henüz daha hakimliğe ifadeleri ulaşmayan tanıklar var. Bunların beyanları gelecek. Bingür bey müvekkilimiz İstanbul’da talimatla ifade verdi. Kendisi şikayetçi olduğunu belirtti. Davaya biz müdahil olarak katılıyoruz. Ben çok fazla uzayacağını zannetmiyorum. 3-4 duruşma sonra bütün dosya tekabül etmiş olacaktır diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.

Sarıkamış eski Belediye Başkanı İlhan Özbilen’in avukatı İbrahim Baştimar da, gazetecilere yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

“Olay, 24.08 2014 tarihinde meydana geldi. Müvekkilim, o günden beri tutuklu. Bugün ilk duruşması yapıldı. Sanırım iddianameyi sizde takip etmişsinizdir. İddianamede, müvekkilime isnat edilen suç müvekkilim derken Sarıkamış eski Belediye Başkanı İlhan Özbilen’i kastediyorum. Müvekkilime isnat edilen suç tasarlayarak adam öldürmeye teşebbüs. Bugün ilk celsede, ilk celsesi görüldü davanın yargılama yapıldı. Biz sayın mahkeme heyetine iddianameye karşı itirazlarımızı arz ettik. Bu suçun tasarlama unsurlarının oluşmadığını, ikinci bir itirazımızda adam öldürmeye teşebbüsünde olamayacağını belirttik. Burada özellikle tasarlamanın olmayacağına yönelik itirazımız şudur. Çünkü, Yargıtay uygulamalarına göre tasarlamanın olabilmesi için ‘suç işleme kararının verildiği zaman ile suçun işlendiği sürenin yeterli olması gerekir.’ Fakat burada görüntülerde edindiğimiz bilgilere göre, müvekkilim grupla karşılaştığı saat ile eylemin gerçekleştiği süre 1 dakika. Dolayısıyla Yargıtay uygulamalarına göre 1 dakikalık süre tasarlama için yeterli değildir. Adam öldürmeye teşebbüs suçunun oluşabileceğine yönelik itirazlarımızda biz sayın mahkemeye şu gerekçelerle arz ettik. İnsan vücudunda hayati öneme haiz iki bölge vardır. Bunlardan birisi kol diğeri de bacaktır. Bakıyoruz. Müşteki Sayın Bingür Sönmez’in yaralarının her ikisi de kol ve bacaktan. Dolayısıyla biz ilerleyen aşamada suç vasfının değişebileceğini düşünüyoruz. Duruşma tanıkların dinlenmesi, başka delillerin toplanması amacıyla 17 Şubat 2014’e ertelenmiştir.”

Öte yandan kalp cerrahı Prof.Dr. Bingür Sönmez’in silahla yaralanmasına ilişkin hazırlanan iddianamede, tutuklu sanık eski Sarıkamış Belediye Başkanı İlhan Özbilen için 13 yıldan 20 yıla, yeğeni Özcan Taş ise 6,5 yıldan 8 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

Dava da sanıkların tutukluluk hallerinin devam etmesine ve duruşmanın 17 Şubat 2014 tarihine ertelenmesine karar verildi. Mahkeme, öncesinde polis adliye içerisinde ve dışında yoğun güvenlik önlemi aldı.

Olay

Eski Sarıkamış Belediye Başkanı İlhan Özbilen, 24 Ağustos 2014’te kalp cerrahı Prof.Dr. Bingür Sönmez’i ilçe meydanında silahla yaraladığı iddiasıyla, yeğeni Özcan Taş da olayın ardından Sönmez’e tekme attığı iddiasıyla soruşturmanın devamında tutuklanarak cezaevine gönderilmişti.