Türkiye’de bugüne kadar hiç akla gelmeyen psikiyatrik sektör ciddi bir şekilde hareketleniyor. Almanya’da yaşayan 3 milyon 50 bin Türk ve Hollanda’da 450 bin vatandaşımız tedavi için Türkiye’yi tercih ediyor.

Psikiyatri ve Psikoterapi Uzmanı Dr. İnci Şen, psikiyatrik sorunları olan ve tedavi gören insanların kendi ülkelerinde psikiyatrik tedavi görmelerinin ve lisan sorunlarıyla karşılaşmamalarının önündeki sorunları kaldırmak için ilk adımın Hollanda tarafından atıldığını söyledi. Konuyla ilgili TAVAK Vakfı’nın atılıma geçtiğini, vakfın katkısıyla Hollanda’daki Türk kökenli psikiyatri hastalarının yurt dışında yaşadıkları yerden Türkiye’ye gelip burada tedavi görmeye başladıklarını belirtti.

Türk psikiyatristlerinin aynı zamanda Türk psikolog ve sosyal danışmanlarının katkılarıyla tedavilerini yaptırmaya başlayan bu kişilerdeki başarıdan sonra, Almanya’da kendi ülkesinde psikiyatrik sorunlar içinde olan Türkleri bu yıl itibariyle ikişer haftalık süreyle İstanbul’a göndermeye başlayacak.

Psikiyatri ve Psikoterapi Uzmanı Dr. İnci Şen; en çarpıcı gelişimin ise AB ülkelerinde yaşayan 5,4 milyon Türkün arasında psikiyatrik sorunları olanların büyük ölçüde artıyor olması olduğunu söyledi. Buna karşılık AB ülkelerinde Türkçe konuşan psikiyatr sayısının oldukça az olduğunu ve onlarında büyük ölçüde artık sorunlarla başa çıkamaz hale geldiğini anlatan İnci Şen, şöyle konuştu: “Bu nedenle Türkiye’deki tedavi ilginç ve cazip bir konu haline geldi. Bu konuda önümüzdeki yıllarda Türkiye’ye büyük bir olasılıkla Fransa, Avusturya ve İngiltere’den de hasta gelmesini bekleyebiliriz. AB’nin 28 ülkesinde radikallere karşı savaş projesi kapsamında ırkçılığa, islamofobi ve türkofobi uygulanlıyara karşı ciddi bir direniş ve eylem oluşturuluyor. Bu konuda eğitilen eğitmenler aile içi şiddette, kadın ve çocuk dövmeye de karşı savaş verecektir. Bu projeye ilk defa AB dışında Türkiye dahil olmuş bulunuyor. Baktığınız zaman bu konular Türkiye için dışarıya açılmanın bir göstergesi oluyor. Türkiye sağlık turizminde önümüzdeki yıllarda daha da önem kazanacak. Sağlık sektöründe alt yapı gün geçtikçe gelişiyor. Bugün itibariyle 400 üzerinde Özel Hastane ve Devlet Hastanelerinde de olumlu gelişmeler gözlemleyebiliyoruz. Tüm bunları göz önünde bulundurursak Türkiye çok önemli bir konumda olacak.”