ANKARA/HALEP (AA) - Terör örgütü PKK'nın Suriye uzantısı PYD, Rus savaş uçaklarının desteğiyle Halep merkezindeki muhalifleri batıdan çevrelemek için İdlib'e tek ikmal hattı olan Kastillo yolunu kesmeye çalışıyor.

Suriye'de ilan edilen geçici ve kısmi ateşkesin 6. gününde PYD güçleri, Halep merkezin kuzeyinde kontrol ettikleri Şeyh Maksud ve Eşrefiye mahallerinden ilerleyerek, merkezdeki muhaliflerin tek ikmal yolunu kesmek için saldırıyor. PYD, yaklaşık bir ay önce Rus savaş uçaklarının desteğiyle Halep'in kuzeyinde, Afrin'in güney ucunda Şii nüfusun yaşadığı Nubul ve Zehra beldelerine ulaşarak, Halep-Türkiye insani koridorunu kesmişti. Bunun ardından Anadan-Kastillo yolu, Halep merkezdeki muhalifler için İdlib'e ulaşabiledikleri tek ikmal yolu haline gelmişti. Rus savaş uçakları, bir süredir muhalifleri Halep'te çevrelemek için Nubul ve Zehra yönünden Kastillo yolunu ağır biçimde bombalıyordu.

Yerel kaynaklar, bu kez de yolun güneyinden PYD güçlerinin saldırıya geçtiğini bildirdi. Üç gündür Rus savaş uçaklarının hava desteğiyle yola saldıran PYD güçleri, dün yol üzerindeki Müşrife Tepesi'ne sızdı. Muhaliflerle çıkan çatışmalar sonrasında Rus savaş uçakları, muhaliflerin kontrolündeki Hüllük ve Gençlik Merkezi bölgesini vurdu.

Bu arada, iki gün önce Kastillo yolunu kullanarak İdlib'e ulaşmaya çalışan 1 sivil, PYD'li keskin nişancıların saldırısında hayatını kaybetmişti. Bölgedeki yerel aktivistlerin sivilleri bu yolu kullanmamaları için uyardığı bildiriliyor.

Rus savaş uçaklarının bölgedeki ağır bombardımanı sürüyor.

Muhabir: Selen Temizer, Halit Süleyman, Mohamad Misto