Kastamonu Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün Aycılar Camii restorasyon çalışmaları esnasında, caminin sonradan yapılan eklentisinin bodrumunda üç sadaka taşı bulundu.

1998 yılında kurulduğu günden tarafa, sorumluluk alanında bulunan Kastamonu, Zonguldak, Karabük ve Bartın illerinde yüzden fazla vakıf eserini ayağa kaldıran Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün son restorasyon çalışmalarından birisi de Kastamonu Merkezdeki Aycılar Camii oldu.

Aycılar Camii’nin restorasyon çalışmaları esnasında, camiye sonradan eklenen kuzey cephesindeki eklentinin kaldırılması sırasında, zemin altında ve üzeri betonla kapatılmış bölümde birbirinden değerli üç adet sadaka taşı bulundu ve Vakıf Eserler Müzesi’ne alındı.

Vakıflar Bölge Müdürü Yavuz Yücebıyık, “Şeyh Şaban-ı Veli Vakıf Müzesi’nde sergilenen eserlerimizin tamamı vakıf eserlerimizden topladığımız eserler. Bunların içerisinde bir kenara atılmış, odunluklarda, depolarda unutulmuş birçok eser de mevcuttu. Aycılar Camii restorasyon çalışmaları esnasında da, sonradan yapılan eklenti kaldırılırken, zamanında depo olarak kullanılan bölüme alınmış, sonra da üzeri betonla kapatılarak yıllardır orada unutulmuş olan birbirinden değerli üç sadaka taşı çıktı ortaya. İnanıyorum ki herhangi bir kasıttan değil, iyi niyetten depoya kaldırılan bu ecdad yadigarı eserler zaman içinde orada unutulmuş. Bölge Müdürlüğümüzün yaptığı çalışmalar ile yapılar ayağa kaldırılırken aynı zamanda medeniyetimizin timsali olan sadaka taşı, kilim, halı, şamdan gibi eserlerimiz de gün yüzüne çıkarılıyor ve geleceğe taşınıyor. Bu açıdan baktığımızda Kastamonu ve vakıf kültürüne üç sadaka taşı daha kazandırmış olmanın mutluluğu içindeyiz” diye konuştu.