WASHINGTON (AA) - ABD Başkanı Barack Obama’nın DAEŞ ile Mücadele Özel Temsilcisi Brett McGurk, Suriye’de rejimle hareket eden Rusya'nın bombaladığı Halep’te ne Nusra Cephesi’nin ne de DAEŞ’in bulunduğunu belirterek “Çatışmaların durdurulmasına yönelik anlaşma hayata geçirilecekse ve devam edecekse orada şiddetin ciddi şekilde azaldığını görmeliyiz” dedi.

McGurk, Beyaz Saray’ın günlük basın toplantısına katılarak DAEŞ’e karşı yürütülen kampanyaya ilişkin gazetecilere bilgi aktardı.

DAEŞ'in savaşçı sayısı 25 bine geriledi

Hava saldırılarının başladığı tarihten bugüne gelince kadar örgütün hem Suriye’de hem de Irak’ta hareket kabiliyetini yitirdiğine ve toprak kaybettiğine işaret eden McGurk, örgütün son dönemdeki asker sayısının da azaldığına dikkati çekti.

McGurk, yaklaşık 120 ülkeden DAEŞ’e katılan yabancı savaşçının bulunduğunu ifade ederek ilk başlarda 35 bin olarak tahmin ettikleri savaşçıların sayısının şu anda 25 bine gerilediği kaydetti.

Baskı altında tutulan DAEŞ’in, savaşçılarının maaşlarında da yarı yarıya azalmaya gittiğini belirten McGurk, Türkiye’nin sınırda 98 kilometrelik alanda artırdığı güvenliğin, örgütün yeni savaşçılar kazanmasını önlemedeki rolüne işaret etti. McGurk, “Türkiye bu sınırı kapatmaya başlamakla çok iyi bir iş yaptı” ifadesini kullandı.

"Rusların Halep'i bombalaması insani kriz yarattı"

Halep kentinde sivillere yönelik son saldırılara ilişkin bir soruyu yanıtlayan McGurk, şu aşamada ülkede çatışmasızlık halini sağlayabilmek için yoğun çaba sarf ettiklerini söyledi.

McGurk, bu hedefi başarmanın güçlüğünün farkında olduğunu belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:

"Özellikle Halep’in kuzeyindeki alana ilişkin çalışıyoruz çünkü Halep’in kuzeyindeki bu alan Nusra Cephesi’nin, DAEŞ’in kontrolünde olan yer değil. Burada ılımlı muhalif gruplar bulunuyor. Çatışmaların durdurulmasına yönelik anlaşma hayata geçirilecekse ve devam edecekse orada şiddetin ciddi şekilde azaldığını görmeliyiz."

McGurk, Rusya'nın hava saldırılarının Halep bölgesindeki durumu dramatik bir şekilde daha da karmaşıklaştırdığını dile getirerek “Rejimle hareket eden Ruslar Türkiye’den Halep’e ulaşan ana ikmal koridorunu vurdular. Ruslar silah koridorunu kapattıklarını söylüyor ancak bu aslında insani koridordu ve gerçek bir insani kriz yarattı” diye konuştu.

McGurk, "Ruslar davranışlarında değişikliğe gitmezse ve rejim hareketlerinde değişiklikler gerçekleştirmezse geçiş için ciddi bir siyasi sürece sahip olamayız” ifadesini kullandı.

Kobani ziyareti

Brett McGur, bir soru üzerine, geçen haftalarda Kobani’ye gerçekleştirdiği ziyaretin amacının Şadadi kasabasının geri alınmasına yönelik operasyonun öncesinde Kürtler, Araplar, Hristiyanlar ve diğer gruplar arasında “siyasi birliktelik” sağlamak olduğunu söyledi.

Arap kökenlilerin çoğunlukta olduğu Şadadi’nin DAEŞ’ten temizlenmesi için operasyonun devam ettiği bilgisini veren McGurk, operasyonun başarıya ulaşacağı konusunda iyimser olduklarını vurguladı.

"Türkiyesiz başaramazdık"

McGurk, Türkiye’nin DAEŞ’e karşı uluslararası kampanyanın “asıl partnerlerinden” biri olduğunu kaydederek “Türkiye'siz bunu başaramazdık” dedi.

McGurk, ABD Başkanı Obama’nın perşembe günü Dışişleri Bakanlığına giderek Suriye’de diplomatik ve siyasi çabalara ilişkin brifing alacağını sözlerine ekledi.