Sağlık Bakanlığı, Gazze’deki kıyımdan yaralı tahliye operasyonuna katılan gönüllü UMKE ekibi görevlisi doktoru ödüllendirdi.

Sağlık Bakanlığı’nın dünyadaki gururu olan Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi’nin (UMKE) Bursa, Balıkesir, Çanakkale ve Yalova illerinin bağlı olduğu Güney Marmara Bölgesi ekipleri, 2014 yılı değerlendirme toplantısında bir araya geldi. Buzzpark’taki toplantıda yeni yılın faaliyet programı da masaya yatırıldı. Törende konuşan Bursa İl Sağlık Müdürü Özcan Akan, UMKE’nin kuruluşunun 11. yılı sebebiyle Güney Marmara UMKE ekibiyle bir araya geldiklerini söyledi. UMKE’nin ilk kuruluş toplantısının 11 yıl önce tam bu gün Bursa’da yapılan ve 30 kişiye eğitim verilmesiyle start aldığını ifade eden Müdür Akan, 2014 yılı sonu itibariyle UMKE’nin 81 ilde 6 bin 391 kişiye ulaştığını söyledi.

UMKE’nin, yurtiçinde Soma ve Ermenek’teki maden kazasından Samsun’daki sel felaketine, Van ve Kütahya depremlerinden Kütahya’daki tren kazanına kadar pek çok önemli operasyonda görev aldığını söyleyen Müdür Akhan, UMKE’nin yurt dışında ise Libya, Irak ve Gazze’den yarılı tahliyesi ve yardım organizasyonlarından Endonezya, Haiti ve Japonya depremi ile Endonezya’daki tsunami felaketine kadar birçok önemli olayda operasyonlara katılarak Türkiye’nin yüz akı olduğunu söyledi.

Sağlık Müdürü Akan, törene katılan illerin birim sorumlularına plaket verirken başarılarının devamını diledi. Törende, Gazze’deki yaralı Filistinlilerin Türkiye’ye getirilmesi, Soma’daki maden faciasına müdahale ile savaştan kaçan Suriyelilere yönelik Kilis’teki ilk yardım çalışmalara katılan gönüllü UMKE Bursa ekibi görevlisi doktor Uğur Duman’a Sağlık Bakanlığı tarafından gönderilen 3 ayrı teşekkür belgesi takdim edildi.

UMKE ekibinin yurtiçi ve yurtdışındaki birçok olaya anında müdahale ederek örnek bir çalışma sergilediğini vurgulayan Şevket Yılmaz Eğitim ve Araştırma Hastanesi doktorlarından Uğur Duman, “Gazze’deki yaralı kurtarma operasyonu için ilk yola çıkış hedefimiz 200 olmasına rağmen operasyonel özellikler sebebiyle 100’ün üzerinde hasta tahliyesi yapıldı. 200 sayısına ulaşmamız mümkün olmadı. Hedefimiz Gazze içinde sağlık hizmeti organize edebilmekti, ama uluslararası anlaşmalarla belirlenmiş bir operasyon olduğu için biz sadece hava yoluyla tahliye operasyonunu gerçekleştirebildik. Gazze’deki yıkıma bizzat şahit olma fırsatımız olmadı. Ancak taşıdığımız yaralı profiline baktığımız zaman ve bunların yarıya yakını kadın ve çocuklardan oluştuğunu gördüğümüzde tabloyu az çok tahmin edebiliyorsunuz. Özellikle çocuk yaralıları gördüğünüz zaman tablonun ne kadar vahim olduğunu yani orada yaşanan sürecin bir savaştan ziyade kıyım olduğunu çok rahat bir şekilde görebiliyorsunuz. Açıkçası hepimizin içi bu görevi yaparken parçalanıyor. Ama bir şekilde de profesyonel hareket edip görevimizi icra etmemiz gerekiyor. Her zaman için görevin başarısı ön plana çıkıyor" diye konuştu.

Törenin ardından ekipler, Kent Meydanı’nda UMKE’nin katıldığı kurtarma operasyonlarında çekilmiş fotoğrafların yer aldığı serginin açılışını yaptı.